У оквиру обележавања Европске недеље мобилности, у уторак, 20. септембра 2016. године у холу Градске управе представљен је тренажни бицикл са пуњачем за мобилне телефоне – бициклофон.

Наиме, после четвородневних активности под називом: ”Панчево је у Европи”, “Сиђи до реке”, ”Улица има више лица” и ”Панчево, то је када се вратиш”, током којих су Панчевци и Панчевке уживали у веслању, рекреацији, ролеријади, вожњи бициклима и присуствовали презентацији нове велике туристичке мапе града, током којих су приказане предности набавке катамарана за наутички туризам и градски речни саобраћај, данас је у холу Градске управе промовисан бициклофон, као први аутентични панчевачки производ, од имена до реализације.

Сем у холу Градске управе, бициклофон је постављен на још два места – у холу главнe Аутобускe станицe и у холу Културног центра.

Конструкцију су урадили професори и ученици Машинске школе у Панчеву, а наш град је први у Србији који на овај начин афирмише бициклизам, штеди енергију и излази у сусрет својим суграђанима постављајући пуњаче на јавна места.

Бициклофон је пуњач за мобилни телефон који се активира окретањем педала тренажног бицикла. Идеја је Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе Панчево, а реализација професора и ученика Средње машинске школе у Панчеву. Резултат: међу две хиљаде европских и ваневропских градова који ће ове године обележити Европску недељу мобилности (ЕНМ) која се традиционално одржава од 16. до 22. септембра – је и Панчево, овога пута у статусу Златног учесника, јер учествује у освајању Награде Европска недеља мобилности.

Присутнима су се обратили градоначелник Панчева Саша Павлов, чланица Градског већа задужена за заштиту животне средине и одрживи развој Катарина Бањаи и директор Машинске школе „Панчево“ Милорад Илић.

Градоначелник Саша Павлов изјавио је:

Овакав модификовани бицикл неће служити само да бисмо развијали спорт и бициклизам, него и да бисмо пунили мобилне телефоне, односно користили еколошки начин да напунимо своје уређаје и притом се мало и рекреирамо.

Саша Павлов рекао је да обележавање Европске недеље мобилности, статус Златног учесника и кандидатура за Европски град мобилности Панчеву значe и због промоције стратешких развојних праваца и три развојна принципа: одрживог урбаног развоја, идеју Панчева као паметног града, што подразумева рационализацију јавног и јавно-комуналног сектора и побољшање квалитета услуга, као и зелено освешћење грађана.

Ми морамо да ребрендирамо град, који је био једна црна еколошка тачка, да направимо одржив, еколошки, врло самосвестан град који у континуитету реализује пројекте који иду у том правцу, поручио је градоначелник.

Европска недеља мобилности је изузетно значајна за град Панчево јер на тај начин промовишемо наш град, а, такође, промовишемо и екологију, истакла је чланица Већа Катарина Бањаи.

Чланица Већа подсетила је да се Европска недеља мобилности обележава већ 15 година, у нашем граду по шести пут, а да је ове године Панчево први пут у статусу Златног учесника, за шта је услов било увођење трајних и привремених мера, као и једна иновација – у овом случају бициклофона.

Желели смо највећи акценат да ставимо на бицикл, зато што тиме штитимо животну средину, рекреирамо се, а главни циљ обележавања Европске недеље мобилности је активација алтернативних видова мобилности, очување животне средине, подизање свести становника и промоција здравог начина живота.

Директор Машинске школе Панчево Милорад Илић рекао је кроз неколико пројеката Машинска школа показала да je као образовна установа одговорна и да размишља о подизању свести и унапређењу у области заштите животне средине:

Хвала Граду што је и овога пута препознао да Машинска школа и професори и ученици имају потенцијал и креативност да овакав не баш мали задатак реше. То је био прави изазов за младе инжењере, професоре, ученике, рекао је директор.

Организовањем активности токoм недеље од 16 – 22. септембра, учесници овогодишње Европске недеље мобилности имају у виду главну тему: “Паметна и одржива мобилност – инвестиција за Европу”, са позивом на акцију “ПАМЕТНА МОБИЛНОСТ – ЈАКА ЕКОНОМИЈА”. Уз подршку Катарине Бањаи, чланицe Градског већа задуженe за заштиту животне средине, Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева је у сарадњи са градским Секретаријатом за јавне службе и социјална питања, са Туристичком организацијом Панчева, Агенцијом за саобраћај и Домом омладине Панчево, осмислио активности којима град испуњава најважније услове за кандидатуру за освајање ове европске награде.

Циљ нам је да Панчево континуираним и различитим акцијама и пројектима, ребрендирамо у модеран европски град који брине о заштити животне средине и који је лидер у осмишљавању начина за очување околине, рекла је Катарина Бањаи, градска већница задужена за очувања животне средине Градске управе Панчева, додајући да су кандидатуру за Европски град мобилности схватили као резултат пре свега друштвено одговорног понашања.