Град Панчево једна је од 20 локалних самоуправа које су у оквиру пројекта „Унапређење људских ресурса у локалној самоуправи“ у понедељак, 27. фебруара 2017. године потписали Меморандум о сарадњи, којим се обезбеђује подршка у унапређењу људских ресурса у овим локалним самоуправама.

Приликом потписивања документа, Град Панчево представљали су градоначелник Саша Павлов и начелник Градске управе Милорад Милићевић, а први састанак са консултантима у Градској управи града Панчева одржан је 20. фебруара, чиме је почела реализација овог пројекта у нашем граду.

Осим Панчева, у пројекат су укључени Београд и градске општине Стари град и Савски венац, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Краљево, Смедерево, Зрењанин, Чачак, Ваљево, Лозница, Пирот, Бач, Трстеник, Медвеђа, Рашка, Сврљиг и Бујановац.

Пројекат у вредности од два милиона евра, финансирају Савет Европе и Европска унија, а спроводи га Канцеларија Савета Европе у Србији у директној сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Сталном конференцијом градова и општина.

Министарка Ана Брнабић рекла је да је за пројекат владало велико интересовање. „Пријавиле су се 93 локалне самоуправе, што је одлична назнака да су одговорне и да знају да препознају своје потребе. Транспарентност и професионализам локалних самоуправа од кључног су значаја, а пројекат долази у право време због имплементације новог Закона о запосленима“, истакла је Брнабић.

Министарка је најавила формирање Националне академије за јавну управу, која ће бити независна институција, али ће укључивати локалне самоуправе, те се очекује знатан прогрес у овој области у Србији. Постоји велики простор за међуопштинску сарадњу и у томе ће се локалне самоуправе охрабривати, прецизирала је Ана Брнабић.

Брнабић је истакла да ће до краја марта бити донети предлози о оптималном броју запослених у консултацији са општинама, а овог пута неће се смањивати број запослених линеарно, већ ће општине бити подељене у седам група. Комисија у којој ће бити и представник Министарства за државну управу и локалну самоуправу, према њеним речима, утврђиваће оптимални број запослених у локалним самоуправама, а у неким општинама драстично ће бити смањен број радника. „Циљ је да се уради више и боље са што мањим бројем људи, јер у неким општинама, на пример, није потребан спортски или просветни инспектор па ће се повезивати две или више општина како би се добила ефикаснија управа“, рекла је министарка.

„Трудићемо се да искуство двадесет локалних самоуправа пренесемо на све остале у Србији, како бисмо кренули у нове изазове. Планирамо да у априлу почнемо велики круг обука намењених локалним самоуправама, како бисмо заједно показали грађанима да ми јесмо њихов сервис“, поручила је министарка Брнабић и оценила да се од пројекта на првом месту очекује промена свести у начину рада.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да је ефикасна и транспарентна јавна управа један од стубова сваке демократије и саме ЕУ, а реформа јавне управе један од највећих приориотета у оквиру политике проширења ЕУ, попут владавине права и економског напретка.

„Чињеница да се више од 90 општина јавило за учешће у програму показује велико интересовање општина за овакве програме усавршавања и побољшања система руковођења људским ресурсима“, рекао је амбасадор Девенпорт, истичући да су општине мотор свих реформи.

Шеф Мисије Савета Европе Тим Картрајт рекао је да локалне самоуправе имају кључну улогу у реформи јавне управе, те да је важно да њихове услуге грађанима и привреди буду ефикасне и квалитетне, а да запослени буду одговорни и да њихов рад буде транспарентан.

Извор: СКГО

predstavnici-20-lok-samouprava