Ученици средњих школа у посети Градској управи града Панчева поводом Европске недеље локалне демократије

„Европска недеља локалне демократије“ (ЕНЛД) је свеевропски догађај, који се одржава сваке године у октобру са циљем да се пажња грађана Европе усмери на локалну демократију, да се повећа њихово знање и ангажовање у локалној политици, као и да се изабрани званичници подстакну да повећају и продубе дијалог са грађанима како би се ревитализовала локална демократија. Догађај подржава и координира Савет Европе и његов Конгрес локалних и регионалних власти у циљу јачања локалне демократије и поштовања људских права широм Европе, a локалне власти су позване да се прикључе.

Град Панчево већ неколико година обележава Европску недељу локалне демократије и ове године је за ученике 3. и 4. разреда средњих школа Панчева тим поводом у уторак 15. октобра организована посета Градској кући, упознавање са органима локалне самоуправе, њиховим надлежностима и представницима.

У склопу посете, ученици су обишли Градски услужни центар, Велику салу Скупштине града Панчева, где им је председник Скупштине града Тигран Киш представио надлежности и рад највишег органа града, који врши основне функције локалне власти. Упознали су се са затим са радом извршних органа – Градског већа и Градоначелника. Градоначелник Саша Павлов дочекао је ученике у кабинету и представио свакодневни рад из делокруга рада Градоначелника, извршну и представничку функцију, а такође их упознао и са активностима када је у питању рад на привлачењу инвестиција и стварања повољног амбијента да они као млади људи остану у свом граду и ту се остваре на личном и професионалном плану.

Други део посете провели су у дијалогу са преставницима локалне самоуправе – чланом Градског већа задуженим за културу и омладину Немањом Ротаром, одборницима Марком Младеновићем и Иваном Росић и координаторком Канцеларије за младе Мирјаном Савков. Са ученицима је разговорано на тему „Локална демократија – изградња поверења и дијалог о потребама младих Панчева“, која је тема овогодишње Европске недеље локалне демократије, а предлоге, сугестије и исказане потребе младих током овом разговора, биће значајан допринос изради циљева у Стратегији бриге о младима града Панчева.