Najveći godišnji skup čelnika svih lokalnih samouprava u Srbiji – 43. skupština Stalne konferencije gradova i opština održan je 9. decembra 2015. godine u beogradskom Sava centru. Delegaciju Pančeva predvodio je gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, a u delegaciji su bili i Jelena Batinić, članica Gradskog veća grada Pančeva i članovi Projektnog tima koji su realizovali projekat „Imovina 1,2,3“ u okviru programa „EU Exchange 4“.

Na skupu koji, osim gradonačelnika i predsednika opština, okuplja visoke predstavnike državnih organa, vladinih i nevladinih organizacija i institucija, diplomatskog kora, donatorskih institucija, razgovaralo se mnogim pitanjima vezano za funcionisanje I položaj lokalnih samouprava u Srbiji, kao i o aktuelnom Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave koji predlaže smanjenje prihoda gradova i opština u iznosu od osam milijardi dinara.

Ovom prilikom učesnicima 43. skupštine SKGO obratili su se: Kori Udovički, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Majkl Davenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, kao i Siniša Mali, gradonačelnik grada Beograda u svojstvu grada domaćina.

U okviru ovogodišnje Skupštine održana je završna konferencija „EU Exchange 4“ programa, koji je tokom 2,5 godina trajanja proizveo desetine projekata u oblastima strateškog planiranja, programskog i kapitalnog budžetiranja i obezbedio prvo emitovanje municipalnih obveznica javnim plasmanom. Kroz ovaj program, Evropska unija obezbedila je više od 4,5 miliona evra bespovratne podrške opštinama za ukupno 32 lokalna projekta, čijom realizacijom je značajno unapređen život građana: zatvorene su 82 ilegalne deponije, a sedam lokalnih samouprava i 13.000 domaćinstava je uvelo primarnu selekciju otpada. Zahvaljujući ovom programu, postavljen je pravni okvir za upravljanje imovinom u čak 37 gradova i opština, dok su kada je reč o poljoprivredi osnovane dve zadruge i obezbeđena je značajna podrška opštinama i zadrugama u pripremi mera podsticaja i brendiranja proizvoda. U okviru aktivnosti u oblasti socijalnih usluga, za 60 odsto je povećan broj korisnika kuće nege, a obezbeđeno je zaposlenje za 205 geronto-domaćica i pomoćnog osoblja.

Grad Pančevo uspešno je u partnerstvu sa gradom Zrenjaninom u okviru EU programa „Exchange 4“ sproveo projekat upravljanja imovinom pod nazivom „Imovina 1,2,3“, a zahvalnicu za učešće u projektu primila je ispred grada Pančeva Jelena Batinić, članica Gradskog veća zadužena za privredu i investicije. Krajem aprila 2016. godine očekuje se i nastavak EU programa – „Exchange 5“ .

Ovom prilikom održani su i redovni izbori za organe SKGO, a u naredne dve godine gradonačelnik Niša Zoran Perišić nastaviće predsedavanje. Ovogodišnja skupština SKGO organizovana je uz podršku Evropske unije i programa „EU Exchange 4“ .