Највећи годишњи скуп челника свих локалних самоуправа у Србији – 43. скупштина Сталне конференције градова и општина одржан је 9. децембра 2015. године у београдском Сава центру. Делегацију Панчева предводио је градоначелник града Панчева Саша Павлов, а у делегацији су били и Јелена Батинић, чланица Градског већа града Панчева и чланови Пројектног тима који су реализовали пројекат „Имовина 1,2,3“ у оквиру програма „EU Exchange 4“.

На скупу који, осим градоначелника и председника општина, окупља високе представнике државних органа, владиних и невладиних организација и институција, дипломатског кора, донаторских институција, разговарало се многим питањима везано за фунционисање И положај локалних самоуправа у Србији, као и о актуелном Нацрту закона о финансирању локалне самоуправе који предлаже смањење прихода градова и општина у износу од осам милијарди динара.

Овом приликом учесницима 43. скупштине СКГО обратили су се: Кори Удовички, потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе, Мајкл Давенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији и Зоран Перишић, председник СКГО и градоначелник Ниша, као и Синиша Мали, градоначелник града Београда у својству града домаћина.

У оквиру овогодишње Скупштине одржана је завршна конференција „EU Exchange 4“ програма, који је током 2,5 година трајања произвео десетине пројеката у областима стратешког планирања, програмског и капиталног буџетирања и обезбедио прво емитовање муниципалних обвезница јавним пласманом. Кроз овај програм, Европска унија обезбедила је више од 4,5 милиона евра бесповратне подршке општинама за укупно 32 локална пројекта, чијом реализацијом је значајно унапређен живот грађана: затворене су 82 илегалне депоније, а седам локалних самоуправа и 13.000 домаћинстава је увело примарну селекцију отпада. Захваљујући овом програму, постављен је правни оквир за управљање имовином у чак 37 градова и општина, док су када је реч о пољопривреди основане две задруге и обезбеђена је значајна подршка општинама и задругама у припреми мера подстицаја и брендирања производа. У оквиру активности у области социјалних услуга, за 60 одсто је повећан број корисника куће неге, а обезбеђено је запослење за 205 геронто-домаћица и помоћног особља.

Град Панчево успешно је у партнерству са градом Зрењанином у оквиру ЕУ програма „Exchange 4“ спровео пројекат управљања имовином под називом „Имовина 1,2,3“, а захвалницу за учешће у пројекту примила је испред града Панчева Јелена Батинић, чланица Градског већа задужена за привреду и инвестиције. Крајем априла 2016. године очекује се и наставак ЕУ програма – „Exchange 5“ .

Овом приликом одржани су и редовни избори за органе СКГО, а у наредне две године градоначелник Ниша Зоран Перишић наставиће председавање. Овогодишња скупштина СКГО организована је уз подршку Европске уније и програма „EU Exchange 4“ .