Kонференција „Стварање дигиталних локалних скупштина“ у организацији УНДП, Швајцарске агенције за развој и сарадњу и Града Новог Сада, одржана је 30. и 31. октобра 2017. године у Kонгресном центру Мастера на Новосадском сајму.

Преко 300 учесника, представника локалних скупштина, из целе Србије имало је прилику да чује искуства колега који су до сада рад својих парламената дигитализовали.

Kонференцију су отворили домаћин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, Kарла Херши, стална координаторка УН и стална представница Програма УН-а за развој (УНДП), Урсула Лојбли, директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу, амбасада Швајцарске у Србији и Иштван Пастор, председник Скупштине аутономне покрајине Војводине.

Током два дана конференције, разговарало се о увођењу е-парламента, упоредним искуствима на националном и локалном нивоу, платформи, ресурсима и правном оквиру увођења дигиталног парламента, значају Закона о електронском документу, као и утицају дигиталних технологија и друштвених мрежа на рад парламената.

Председник Скупштине града Панчева, Тигран Kиш био је учесник панела “Значај и утицај на дигитализацију на локалном нивоу и увођење е-парламента”, а саветница за односе с јавношћу Градске управе града Панчева, Јасмина Радовановић, такође је била панелисткиња на тему “Kако дигиталне технологије и друштвени медији утичу на промену рада парламента”.

У делегацији Панчева, били су и Весна Арсеновић, заменица председника Скупштине, Ивана Марковић, шефица Одељења за скупштинске послове и Драган Младеновић из Одељења информатике.

Панчево је као пилот град ушао у пројекат “Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне Скупштине – друга фаза”, заједно са Лесковцем, који спроводи УНДП уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ). У наредном периоду, у сарадњи са УНДП-јем и консултантском софтверском фирмом, радиће на припреми софтвера ради успостављања е-парламента у својим градовима.

Учесници конференције су посетили Скупштину Града Новог Сада и имали прилику да виде демонстрацију функционисања е-парламента.