Већ шест година, Панчево се придружује акцијама обележавања Европскe недељe мобилности. Наш град ће ове године први пут учествовати као Златни учесник, с обзиром на то да је испунио услове за званичну кандидатуру за награду: Европски град мобилности.

Готово две хиљаде европских, али и ваневропских градова и ове године обележиће Европску недељу мобилности (ЕНМ) која се традиционално одржава од 16. до 22. септембра. Организовањем активности токoм ове недеље, учесници ће имати у виду главну тему: “Паметна и одржива мобилност – инвестиција за Европу”, са позивом на акцију “Паметна мобилност – јака економија”.

Уз подршку чланицe Градског већа задуженe за заштиту животне средине Катарине Бањаи, Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева је крајем августа, учешћем на ИНФО Дану у организацији Сталне конференције градова и општина и националног представника ЕНМ, Југо Циклинг Кампање, представио своје досадашње активности, као и план акција предвиђених за предстојећу Европску недељу мобилности. Презентација која је том приликом одржана, кандидовала је Панчево за Награду Европске недеље мобилности, с обзиром да је наш град испунио три најважнија услова за кандидатуру која га чине Златним учесником ове европске манифестације.

Панчево се представило иновативним, трајним и привременим решењима. У циљу развијања алтернативних видова саобраћаја, на пример, представљен је Пројекат партиципативног буџетирања захваљујући којем је у току набавка катамарана за речни саобраћај; истакнута је чињеница о изградњи 6,8 километара бициклистичких стаза; представљени су електромобили и ”острво за одрживи саобраћај”, као и бицикли на електрични погон. Да подсетимо, захваљујући донацији провинције Равена, ради промоције обновљивих енергија и заштите животне средине, Градска управа користи два „икара“ и „рено кангу“ за обилазак мерних места мониторинг система и превоз Инспекције за заштиту животне средине. Наш град је први у Србији у којем су постављени јавни пуњачи за електровозила; промовисани су ”бициклофони”, тренажни бицикли који ће бити постављeни на три локације у граду и који ће грађанима служити да допуне своје мобилне телефоне стварајући потребну енергију окретањем педала. Панчево ће бити прва локална самоуправа у Србији која ће на овај начин промовисати бициклизам и уштеду електричне енергије, a бициклофони се реализују у сарадњи са панчевачком Машинскoм школом.

Током предстојеће Европске недеље мобилности, Панчево ће алтернативне видове превоза афирмисати низом програма: ”Сиђи до реке”, ”Улица има више лица”, ”Панчево, то је када се вратиш”, ”Бициклофон – за паметно пуњење”, ”Паметна будућност Панчева”…

Иначе, циљ кампање Европске недеље мобилности је да подстиче локалне управе широм Европе да уводе и промовишу мере одрживог саобраћаја и да понуде својим грађанима алтернативе употреби аутомобила. Једна од значајнијих акција – „Дан без аутомобила“ – спроводи се 22. септембра, када градови који учествују у манифестацији одвоје једну или више зона искључиво за пешаке и бициклисте током целог дана.

Употреба аутомобила узрокује емитовање штетних гасова који нарушавају квалитет ваздуха у градовима и имају негативан утицај на озонски омотач и климатске промене. Стога свако треба да чини све што може како би избегавао да користи аутомобил, посебно на краћим релацијама до 5 километара. Алтернативну мобилност чине: јавни превоз, железница и еколошки видови саобраћаја као што су пешачење или употреба бицикала.

u susret evropskoj nedelji mobilnosti