Бијенале уметничког дечјег израза у Панчеву – БУДИ, на тему „Откључано небо“, отворио је Александар Стевановић, градоначелник Панчева у дворани Културног центра Панчева. Овогодишњем, 10. јубиларном издању земља гост-домаћин је Немачка, па су се публици обратили и Роман Стракош, генерални директор компаније Бросе Србија, која је и генерални спонзор манифестације, као и Анке Конрад, амбасадорка Савезне републике Немачке у Србији.

„Веома сам поносан што вечерас заједно са вама, могу да отворим 10. јубиларни БУДИ, јер ова манифестација чини наш град специфичним. Јединствена је у нашој земљи, али и у региону – зато је данас Панчево центар дечјег света и то ће бити у наредних месец дана колико и траје. Драга децо, желим да уживате, да кроз уметност откључавате вашу машту, да стичете нова знања и упознајете нове културе и пријатеље“, рекао је градоначелник Стевановић на свечаном отварању манифестације.

Манифестацију организују Културни центар Панчева и Удружење грађана БУДИ, а традиционално је подржавају Министарство културе Републике Србије, Град Панчево и бројни други покровитељи.

Роман Стракош, генерални директор компаније Бросе Србија је приликом обраћања рекао да му је велика част што испред компаније Бросе присуствује отварању сјајног фестивала, који ће имати више од 70 активности у наредне четири недеље.

„Сада је време да променимо наш начин понашања и ставимо принципе породице на прво место, а то су љубав, подршка, разумевање и узајамно поштовање. Дечји осмех, то је најлепша и најјача мотивација за све нас“, нагласио је Роман Стракош.

Овом приликом отворена је и међународна изложба радова награђених на 10. БУДИ конкурсу „Откључано небо“ у Галерији савремене уметности. Посетиоцима ће награђени радови бити доступни све до 15. јуна, до када ће и трајати овогодишњи БУДИ, уз све занимљиве садржаји које су организовани на више локација у Панчеву.

„У уметности се отвара нови универзум, који нас води у свет пун авантура, магије и инспирације. Драго нам је што овај фестивал чини деци доступним овај узбудљив свет. Посебну улогу у том свету уметности су заузимале књиге, и велика ми је част што су дечје књиге бројних немачких аутора, попут Браће Грим, Карла Маја, Михаела Ендеа, Корнелије Функе, у Србији толико позната и популарна. Захвалила бих се свим великим и малим уметницима који су своја дела ставили на располагање манифестацији, она ће инспирисати све нас у Србији, а и шире“, поручила је амбасадорка Конрад.

У оквиру програма отварања манифестације наступили су хорови: „Вокал кидс“, Музичка школа „Јован Бандур“ и „Merry Gospel Choir“, као и „Гимназијалски Идол“, састав ђака Гимназије „Урош Предић“.