Округли сто „Дуготрајне загађујуће супстанце у животној средини – стање у Панчеву“

 

У четвртак, 21. јануара 2016. године, у Малој сали Градске управе града Панчева одржан је Округли сто на тему „Дуготрајне загађујуће супстанце у животној средини – стање у Панчеву“.

На радионици су презентовани досадашњи резултати у оквиру пројекта „Подизање капацитета за анализу и мере смањења дуготрајних органских загађујућих супстанци у Србији“, а стручни сарадници Министарства пољопривреде и заштите животне средине РС представили су регулативу из области дуготрајних загађујућих материја.

Присутнима су се, такође, обратили градоначелник града Панчева Саша Павлов, заменик директора канцеларије Јапанске агенције за међународну сарадњу за Балкан Риохеј Анзаи и представница Јапанске агенције за међународну сарадњу за регион Кансаи у Јапану Акико Нишихара.

Градоначелник Саша Павлов истакао је:

Када знамо да је на ширем подручју града, 85 посто, заступљена основна пољопривредна производња која се мора одвијати у адекватним условима и да је поред развијене индустрије с једне стране, стратешки развојни циљ Панчева као пољопривредног подручја са квалитетним обрадивим земљиштем управо пољопривреда, онда је значај овог пројекта непроцењив за град Панчево. Стога је изузетно важно да ће се истражити тренутно стање загађења животне средине, односно земљишта око индустријске зоне и других локација пољопривредног земљишта на територији града. Резултати стања загађености земљишта на територији града Панчева су од посебног значаја, с обзиром на површину од око 64.000 хектара пољопривредног земљишта и чињеницу да су већина села са територије града Панчева познати произвођачи воћа и поврћа које одлази на тржиште многих градова у Србији. Драго ми је да су прве анализе охрабрујуће и сигуран сам да ћемо уз експертску подршку Јапана и у доброј сарадњи са Министарством и нашим факултетом, уколико буде потребно добити и предлог најбољих доступних техника за ремедијацију загађених локација.

Заменик директора канцеларије Јапанске агенције за међународну сарадњу за Балкан Риохеј Анзаи рекао је:

Наша канцеларија очекује да ће овај пројекат допринети побољшању ситуације у области заштите животне средине у вашој земљи кроз подизање капацитета анализирања и мониторинга ПОП-с материја и других хемијских супстанци и да ће реализација овог пројекта допринети наставку досадашњих тесних и добрих, пријатељских односа између Републике Србије и Јапана.

Представница Јапанске агенције за међународну сарадњу за регион Кансаи у Јапану Акико Нишихара истакла је да локална самоуправа и региони у Јапану користе своја знања и искуства да би допринели развоју економије и друштва земаља у развоју и да пројекат повезује јапанске локалне ресурсе са разним потребама и потражњама у земљама у развоју:

У том контексту очекује се да и овај пројекат буде техничко-технолошка сарадња у којој се максимално користе конкретно знање, искуства и мрежа префектуре Хјого, да би она допринела побољшању живота становништва у Србији, а истовремено и пружила прилика грађанима Јапана за продубљивање разумевања и учешће у областима међународне сарадње и развоја, рекла је Нишихара.

У циљу реализације пројекта „Подизање капацитета за анализу и мере смањења дуготрајних органских загађујућих супстанци у Србији“, град Панчево је, у оквиру програма партнерства Владе Јапана и Савета министара Србије и Црне Горе, у јануару месецу 2014. године, заједно са Хемијским факултетом Универзитета у Београду, склопио Споразум о техничкој сарадњи са Удружењем за унапређење животне средине из Хјога и Јапанском агенцијом за међународну сарадњу.

ПОП-с материје представљају дуготрајне органске загађујуће супстанце, тј. органска једињења која су токсична по људе и остали живи свет, која су биоакумулативна и перзистентна у животној средини. Ова једињења су отпорна на фотолитичку, хемијску и биолошку деградацију, што омогућава да у животној средини остану непромењена дуго времена и на тај начин загађују животну средину у дугом временском периоду.

На овај начин Панчево је узело учешће у реализацији акционог плана за спровођење Националног имплементационог плана за спровођење Стокхолмске конвенције о дуготрајним органским загађујућим супстанцама.