У четвртак, 01. децембра 2016. године, у сали Спортског савеза одржано је елиминационо такмичење у оквиру пројекта „Едукуј се, запосли се!“, на којем је 20 учесника у пројекту представило своје пословне планове, након завршеног циклуса обука у трајању од 10 радних дана за сваку од три групе полазника.

Прве недеље полазници су учили о комуникацији, менаџменту, лидерству, организацији, док су у току друге недеље развијали своје пословне идеје и писали пословне планове, које су пред комисијом и осталим учесницима данас представили.

Чланови Стручне комисије оцењују идеју, пословни модел, презентацију, јавни наступ и, као најважније критеријуме – одрживост и могућност генерисања новог запошљавања, а, према принципу самооцењивања, додатан равноправни члан комисије су и сами учесници.

Резултати се очекују у понедељак, 5. децембра, након чега ће 10 учесника са најбољим плановима наставити да са ментором развијају пословну идеју.

Градски менаџер и члан комисије у име Града Панчева Александар Фаркаш истакао је да је Град у овом пројекту видео прилику да помогне младим незапосленим људима да пронађу своје место у привреди и да прво запосле себе, а касније можда и друге суграђане.

Знамо сви да је јако тешка ситуација и оно што нас је усмерило да будемо партнери у овом пројекту је да овај новац који се додељује за три најбоље пословне идеје је компатибилан са средствима Националне службе за запошљавање и новцем који се додељује за самозапошљавање, тако да је ово својеврсна награда и тај фонд од 240.000 динара пута три је нешто што заиста мислимо да ће најбоље три пословне идеје издвојити и помоћи да се оне реализују и да буду боље на овом тржишту.

Александар Фаркаш истакао је да су идеје веома занимљиве, да су презентације добре, те да се види да су се полазници потрудили и да верују у оно чиме би желели да се баве, што је и основа, јер уколико неко не верује у своју идеју, сигурно да неће моћи ни да је спроведе.

Светлана Главашки из Регионалног центра за друштвено-економски развој “Банат” рекла је:

Десеторо најбољих ће се квалификовати у наредну фазу такмичења у оквиру које ће стручни сертификовани ментори из привреде радити са њима на развоју њихових пословних идеја и бизнис планова. На самом крају пројекта ће се одржати финално такмичење и три најуспешнија полазника с три најуспешније пословне идеје ће добити и финансијску награду као и консултантску подршку у првих годину дана пословања.

О утисцима о протеклој обуци и о томе колико је овај пројекат значајан за њен професионални развој, учесница у пројекту Емилија Недељков рекла је:

Да није било овог пројекта можда бих се упустила у покретање посла, али потпуно неспремна. Мени је овај пројекат пуно значио, јер смо у року од две недеље добили основно знање из области предузетништва и менаџмента. Иначе, волела бих да добијем награду, али не због новца, већ због других могућности које пројекат нуди, а то је менторство. Добили бисмо ментора који би нас даље подучавао о послу, а добили бисмо и књиговођу који би нам помагао у вођењу финансија. Ментор би ми пуно значио, јер ће то бити особа која има више искуства од мене, а верујем да бих уз његову помоћ успела да изведем оно што сам замислила.

Емилијина идеја је оснивање агенције за организовање венчања и осталих прослава, у оквиру које би била омогућена и продаја венчаница и декорација прославе.

Пројекат „Едукуј се, запосли се!“ реализује Регионални едукативни центар – Банат (РЕЦ Банат), уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије. Пројекат је одобрен у оквиру „Јавног конкурса за програме и пројекте подршке младима у запошљавању“, а реализује се у партнерству са Градом Панчевом, Регионалним центром за друштвено-економски развој – Банат и Доо за вођење пословних књига Beba company Панчево.

Резултате такмичења можете погледати ОВДЕ.