Трибина под називом „Превенција насиља у школама – сарадња са родитељима“ у организацији Тима за превенцију и заштиту деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања у граду Панчеву одржана је у Великој салу зградске Градске управе. На Трибини су говориле мр Татјана Божић, координаторка Тима, Ивана Раичковић, псхолог у ОШ „Бранко Радичевић“ и Марина Гверо, представница Полицијске управе Панчево, млађи криминалистички инспектор за превенцију и сузбијање малолетничке деликвенције у Полицијској управи Панчево, о начинима и могућностима  коришћења националне платформе за превенцију и сузбијање вршњачког насиља „Чувам те“.

„Данас смо се окупили како бисмо истакли важност сарадње између школа и родитеља у спречавању насиља међу нашом децом и да заједнички радимо на унапређењу система заштите деце. Протокол о превенцији и заштити деце од насиља, злостављања и занемаривања који смо заједно усвојили представља кључни корак ка стварању безбедног окружења за нашу децу. Међутим, његова ефикасна примена захтева активну сарадњу свих нас – школе, родитеља, локалних институција и заједнице, а признаћете сви да су нам деца најважнија, јер без њих нема будућности. Кључни елементи на које би требало да се фокусирамо у нашем заједничком раду су да сарадња између школе и родитеља мора бити континуирана и отворена. Родитељи су важни партнери у идентификацији проблема и пружању подршке деци. Такође је важно да заједно радимо на унапређењу система информисања и подршке за децу која су жртве насиља. И као треће, континуирано образовање и подизање свести о важности превенције насиља кључно је за стварање сигурнијег окружења за нашу децу. Верујем да је ова трибина корак напред у нашем заједничком циљу да створимо сигурно и подржавајуће окружење за нашу децу“ рекла је током обраћања мр Татјана Божић, координаторка Тима за превенцију и заштиту деце и члан Градског већа Града Панчева задужена за образовање и захвалила се присутнима на подршци и спремности за рад ка остварењу циља.

Такође, Драгана Живаљевић, просветни инспектор, имала је излагање на тему Одговорност родитеља прописаних Законом о основама система образовања и васпитања и новим Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање, док је Ана Кураи, јавни тужилац, представник Вишег јавног тужилаштва у Панчеву, говорила на тему одговорност родитеља за преступе деце.

На трибини су присуствовали и директори панчевачких школа, представници вртића и савета родитеља школа у Панчеву, као и представници школе родитељства која је организована у ПУ „Дечја радост“.