U sredu, 25. januara 2017. godine, u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva održana je tribina povodom nove metodologije upisne politike u srednjim školama za školsku 2017/2018. godinu.

Prisutnima su se obratili članovi Gradskog veća mr Tatjana Božić, zadužena za obrazovanje i Milenko Čučković, zadužen za oblast rada, zapošljavanja i socijalne politike, koordinator Školske uprave za Banat Milan Bojanić i Zoran Virić iz Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga.

Sastanku su prisustvovali predstavnici pojedinih lokalnih samouprava Južnobanatskog okruga zaduženi za obrazovanje, članovi Privrednog saveta grada Pančeva, direktori i profesori srednjih škola, predstavnici privrednog sektora, predstavnici Privredne komore i Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Pančevo, koji su u diskusiji izneli svoje mišljenje, predloge i probleme.

Mr Tatjana Božić rekla je da se nada da će zajedničkom saradnjom ostvariti dobre rezultate i uvesti dualno obrazovanje u srednje škole, sa ciljem da se promeni poslovna klima i omogući brže zapošljavanje mladih ljudi.

Ovaj sastanak je predviđen kao jedan razgovor i dijalog, sa ciljem da razmenimo iskustva, da pitamo i da odgovorimo na pitanja jedni drugima i da se osnažimo za nove obaveze i odgovornost koja je delegirana školama, školskim upravama, privredi i lokalnoj samoupravi. Trenutno u pilot projektu postoji oko 900 učenika u 18 škola i oko 40 preduzeća, koja su u projektu dualnog obrazovanja, gde se pokazalo da je zadovoljstvo obostrano i da su iskustva dobra, izjavila je Božić.

Najveći podsticaj novom zapošljavanju biće prilagođavanje obrazovanja potrebama privrede. Zato želimo da prikupimo podatke o potrebnim i deficitarnim kadrovima u skladu sa razvojnim planovima privrednih subjekata, rekao je Čučković.

Grad Pančevo u okviru Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje predvideo je 34 miliona dinara za osam programa smanjenja broja nezaposlenih, među kojima je i mera „Unapređenje konkurentnosti srednjih škola putem poboljšanja uslova za izvođenje praktične nastave“, što je jedan od uslova za sprovođenje dualnog obrazovanja.

Opremanjem kabineta srednjih škola otvorili smo vrata dualnom obrazovanju, a učenike smo prilagodili osnovnim stvarima u vezi sa njihovim praktičnim osposobljavanjem u samom sistemu obrazovanja, rekao je Čučković.

Sada smo uspostavili mnogo precizniju, delotvorniju, tešnju saradnju sa predstavnicima Privredne komore, da bismo obezbedili što bolje sagledavanje mogućnosti zapošljavanja učenika, formiranje profila i načina školovanja učenika u skladu sa novim smernicama dualnog obrazovanja, rekao je koordinator Školske uprave za Banat.

Bojanić je istakao neke od smernica za srednje škole:

Postoji problem trogodišnjih profila i pozivam škole da ukoliko planiraju promenu strukture upisa, slobodno u oblasti zdravstvo, socijalna zaštita, planiraju umesto jednog četvorogodišnjeg, jedno trogodišnje, prema smernicama iz Ministarstva. Takođe, da se poveća obuhvat u promeni strukture, a ne ukupne ponude, učenika koji se obrazuju po dualnom modelu, od proizvodnih zanimanja, da se orijentišu prema ponudi partnera, da se ne ide na širenje u područjima ekonomije ili drugim područjima umetničke škole, jer nema obrazloženja i uporišta u povećanju broja učenika, pogotovo sada kada ponuda planiranih mesta ne prelazi tri posto u odnosu na broj učenika osmog razreda koji na ovom području završavaju školovanje, rekao je koordinator Školske uprave.

Zoran Virić iz Regionalne privredne komore izjavio je:

Privredna komora dobila je novu ulogu u procesu obrazovanja i od 1. januara krenuli smo u saradnju sa svim lokalnim samoupravama, uspeli smo da uspostavimo kontakte i saradnju sa svim lokalnim samoupravama Južnobanatskog regiona i ono što je bitno, da uspostavimo vezu i prikupimo sve potrebne podatke kako bi privreda imala kadrove potrebne za njeno napredovanje i bolju konkurentnost.

Novom metodologijom predviđena je značajna uloga lokalne samouprave, koja se ogleda u organizaciji i povezivanju svih relevantnih subjekata u ovom procesu.

Naime, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS uputilo je direktorima srednjih škola, Školskim upravama, Privrednoj komori Srbije, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i jedinicama lokalnih samouprava pismo u kojem se definišu aktivnosti na primeni nove metodologije upisne politike u srednjim školama za školsku 2017/2018. godinu.

Grad Pančevo već je izvršio određene pripremne aktivnosti, te će se nakon ovog prvog sastanka i tokom februara pripremiti i organizovati sastanci na različitim nivoima. Sastanci će biti realizovani u saradnji sa nadležnom Školskom upravom u Zrenjaninu, direktorima srednjih škola, poslodavcima, predstavnicima filijale NSZ, predstavnicima Regionalne privredne komore u Pančevu i drugim zainteresovanim stranama.

Cilj ovih sastanaka je utvrđivanje Predloga plana i strukture upisa učenika u srednje škole na teritoriji grada Pančeva, a koji je zasnovan na dostavljenim planovima srednjih škola i podrške lokalnih poslodavaca koji će predstavljati realne potrebe privrednog razvoja naše lokalne samouprave. Važno je istaći da će srednje škole, prilikom planiranja upisa, poštujući prioritete i zahteve privrede, moći da se opredeljuju da li obrazovni profil upisuju na uobičajeni način ili po dualnom modelu.

Nakon svih sprovedenih aktivnosti (dostavljenog predloga plana upisa škola, zajedno sa izjavama poslodavaca), Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS donosi konačnu odluku o broju i strukturi upisa učenika u srednje škole do 31. marta 2017. godine, a konkurs za upis učenika u srednje škole za školsku 2017/2018. godinu javno objavljuje najkasnije do 01. maja 2017. godine.