Комитет за безбедност саобраћаја Града Панчева учествује у великој акцији „На матуру без аутомобила“, коју реализује Агенција за безбедност саобраћаја. Тим поводом је организована и трибина којој су присуствовали ученици завршних разреда Техничке школе „23.мај“, Медицинске школе „Стевица Јовановић“, Економско-трговинске школе „Паја Маргановић“ и Машинске школе „Панчево“. Циљ ове акције, која се спроводи из године у годину је подизање свести младих о опасностима вожње под дејством алкохола.

„Превенција је најважнија. Када се нешто деси, онда је већ касно. Зато се и Комитет за безбедност саобраћаја града Панчева у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја бави превентивним програмима. Знамо да већина матураната има пробне возачке дозволе и зато је јако важно да утичемо на њих и да промовишемо безбедно понашање у саобраћају. Посебно је важно да матуранти тог дана када се прославља, не седају за волан уколико желе да конзумирају алкохол. Наравно Комитет за безбедност саобраћаја организује и друге превентивне програме којима ученицима основних и средњих школа представљамо саобраћајну културу, тачније безбедно понашање свих учесника у саобраћају, тако што им у безбедним условима приказујемо шта може да се догоди и шта све може да пође по злу ако не поштују саобраћајне прописе“ рекла је мр Татјана Божић, члан Градског већа града Панчева задужена за образовање.

Стручни сараданик Агенције за безбедност саобраћаја, Мијат Церовић, рекао је да је да се ова акција се спроводи од 2014. године и реализује се у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Управом саобраћајне полиције, Министарством просвете и Канцеларијом за борбу против дрога, а циљ је да укаже на ризична понашања младих у саобраћају и последице.

„Представићемо четири главна узрочника страдања у саобраћајним незгодама. Скренућемо им пажњу на негативан утицај који узрокује алкохол при управљању моторним возилом. Дочараћемо им које проблеме изазива дистракција, односно употреба мобилног телефона током вожње. Зашто је важно да користе сигурносни појас и да прилагоде брзину док управљају возилом. Имамо и лице које је доживело трајни инвалидитет у саобраћајној незгоди које ће испричати личну причу и скренути им пажњу како да се понашају током предстојећих матурских вечери“ изјавио је Церовић.

Током трибине „На матуру без аутомобила“ Славиша Савић, сарадник Агенције за безбедност саобраћаја испричао је своју причу, како га је једна грешка у младости, тј. делић секунде младалачке непромишљености довела до трајних последица, до тога да заврши у инвалидским колицима. Указао је и колико озбиљне последице могу да буду, ако се не поштују саобраћајни прописи и нагласио да их сносе не само учесници у саобраћају који не поштују прописе него и породица и околина.

Ове године у реализацију кампање „На матуру без аутомобила“  учествује више од 60 локалних самоуправа.