Прва седница Скупштине Регионалне развојне агенције „Јужни Банат“ одржана је у понедељак, 30. јануара 2017. године у сали 206 у Градској управи града Панчева са почетком у 14.00 часова.

За председника Скупштине Регионалне развојне агенције „Јужни Банат“, са једногодишњим мандатом, изабран је Саша Павлов, градоначелник Панчева, док је за директора агенције, на мандатни период од четири године, именован Игор Кнежевић.

На првој седници Скупштине оснивача, чији су чланови све локалне самоуправе из Јужног Баната, усвојен је, такође, Пословник о раду и закључен уговор о чланству између Агенције и чланова/оснивача Друштва.

Задаци новоосноване Регионалне развојне агенције су припрема развојних пројеката, припрема и реализација инфраструктурних пројеката и остваривање међународне, прекограничне и међуопштинске сарадње из своје надлежности за подручје Јужног Баната, као и други послови.

Према речима градоначелника Панчева, на овај начин створен је предуслов да се конкурише за много озбиљнија средства за инфраструктурне пројекте и за привлачење средстава из међународних, пре свега ИПА фондова.

Озбиљна средства се углавном издвајају за регионале пројекте, од значаја више локалних самоуправа. На овакав начин моћи ћемо да конкуришемо за много озбиљнија средства за инфраструктурне пројекте, који дотичу и Панчево. Озбиљна средства се углавном издвајају за регионале пројекте, од значаја више локалних самоуправа. На овакав начин ми стичемо услов да сви заједно конкуришемо преко Развојне агенције на те пројекте и да повлачимо озбиљна средства од којих ће озбиљна средства и да остану у Панчеву, истакао је градоначелник Саша Павлов.

Директор Агенције Игор Кнежевић рекао је да је ова агенција основ за унапређење регионалног развоја:

Прво морамо да препознамо оно што је најбитније везано за сваку локалну самоуправу што се тиче инфраструктурног и привредног амбијента. Када удружимо све те локалне стратегије, добићемо једну општу регионалну стратегију на којој би требало да радимо, а град Панчево, као највећи и по броју становника и по приходној страни, биће носилац. Покушаћемо да равномерно развијемо регион Јужни Банат и први задатак биће да Јужни Банат брендирамо, да постане конкурентни регион за будуће улагаче, изјавио је Кнежевић.

Уговор о оснивању Регионалне развојне агенције „Јужни Банат“ доо Панчево, са седиштем у Карађорђевој улици бр. 4 у Панчеву, 20. јануара 2017. године закључили су Град Панчево, Град Вршац, Општина Ковин, Општина Ковачица, Општина Алибунар, Општина Бела Црква, Општина Пландиште, Општина Опово, Грађевинско предузеће „Финет инжењеринг“ Панчево и друштво са ограниченом одговорношћу за услуге „Хајтим“ Вршац.