У Градској управи града Панчева одржана је дебата ученика средњих школа. Ученици који су учествовали у дебати, били су подељени у две екипе, на тему за и против тога да екологија треба да буде следеће поглавље за улазак Србије у ЕУ, а то су: Владана Плавшић, Дуња Павловић, Адам Kовач и Марина Мијић.

Информациони центар Европске уније, ЕУ инфо кутак Ниш и дебатна академска мрежа Отворена комуникација уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији организују Европску школу дебате пету годину заредом. Средњошколци и студенти из градова широм Србије учествују на радионицима у којима уче о вештинама дебатовања, Европској унији и процесу европских интеракција. Након тога, у оквиру школе организују се јавне дебате у градовима и општинама Србије, док се завршна дебата организује у Народној скупштини Републике Србије сваке године у мају.

До сада је организовано више од 30 дебата у градовима и општинама Републике Србије. Тема дебате је била заштита животне средине, и учесници-средњошколци су дебатовали о томе да ли заштита животне средине треба да има приоритет у преговорима са Европском унијом.

Након дебате, жири састављен од три члана (Катарина Бањаи-чланица Градског већа града Панчева задужена за заштиту животне средине и одрживи развој, Милан Глумац из Секретаријата за заштиту животне средине града Панчева и Мирјана Савков-координатор Канцеларије за младе) дали су свој суд о дебати. Улога жирија је била да у петоминутном говору понуди свој осврт на саму дебату и изнесе која страна је била боља.