У уторак, 4. октобра 2016. године, у сали 206 у Градској управи града Панчева одржан је састанак градоначелника Панчева Саше Павлова, чланице Градског већа задужене за заштиту животне средине и одрживи развој Катарине Бањаи, представника Секретаријата за заштиту животне средине, покрајинског инспектора за заштиту животне средине и представника Јужне индустријске зоне, поводом неповољних еколошких услова у суботу, 1. октобра, у раним јутарњим часовима у граду Панчеву, када је забележен велики пик угљоводоника и нешто мањи пик бензена.

Покрајински инспектор за заштиту животне средине, који је обишао фабрике Јужне индустријске зоне, известио је присутне о чињеничном стању, да би се потом повео дијалог са представницима фабрика у циљу разјашњења нејасноћа и договора о евентуалним решењима и поступањима како би се спречило да се оваква ситуација понови.

Градоначелник Саша Павлов рекао је да је једна од тема састанка била и одговорност:

Овог пута покушаћемо одлучно да прекинемо са праксом која је била у претходном периоду, а која је пре свега у вези са одговорношћу. Морам да констатујем да ниво угљоводоника није нормиран ниједним законским актом и да управо та чињеница спутава покрајинског инспектора да у одређеној ситуацији, као што је била 1. октобра око 3 сата увече, може да реагује и да наложи одговарајуће мере.

Павлов је рекао да је локална самоуправа већ контактирала Министарство пољопривреде и заштите животне средине РС усменим путем и да је договорено да Град Министарству упути допис у ком ће навести своја искуства, превасхoдно у вези са забележеним прекорачењима, и то у овом временском периоду године, када почиње грејна сезона.

Град ће тражити од Министарства да се нормирају максималне дозвољене вредности угљоводоника да бисмо ми могли после тога да предузимамо друге мере и бићемо у сталном контакту са фабрикама да овог пута сагледавамо и њихове производне планове, јер очигледно они имају утицаја на животну средину, поручио је градоначелник.

Наиме, 1. октобра у јутарњим часовима до неповољних еколошких услова дошло је услед следећих фактора: покретање постројења НИС-Рафинерија нафте Панчево након ремонта, где је био повећан интензитет рада фабрике за прераду отпадних вода у Петрохемији, која пререрађује и отпадне воде из Рафинерије, затим, претакање примарног бензина на пристаништу Рафинерије за потребе Петрохемије и претакање примарног бензина железничке цистерне у ХИП Петрохемији и знатно неповољни атмосферски услови – готово да није било ветра, а постојеће струјање ваздуха наносило је емисије у правцу града.

Након што су тог дана примећене повећане вредности угљоводоника и бензена, позване су надлежне службе у Петрохемији и Рафинерији и од њих је тражено да се прекину сви видови приземне манипулације. Фабрике су реаговале и прекинуле поменуте активности.

То је дефинитивно била комбинација те три активности које су проузроковале овакве резултате угљоводоника и то је заиста био само пик, јер је већ неколико сати после тога ситуација била знатно повољнија, променом атмосферских услова и обуставом манипулације, рекао је Павлов.

Фабрике имају планове по којима су добиле интегралне дозволе за рад и у којима је дефинисана динамика рада, али у циљу што веће стабилности еколошке ситуације, градоначелник је истакао да је неопходна свакодневна сарадња са фабрикама Јужне индустријске зоне и прилагођавање њихових планова датим ситуацијама, те да је договорено да фабрике свакодневно обавештавају локалну самоуправу о својим активностима, нарочито јер следи зимски период, односно почетак грејне сезоне, када се може очекивати и повећање присуства прашкастих честица чији су узрок индивидуална ложишта и густина саобраћаја, а у периодима великих температурних инверзија карактеристичних за овај део године.

predstavnicima juzne zone