У уторак, 1. новембра 2016. године у Зеленом салону члан Градског већа задужен за културу и омладину Немања Ротар примио је афористичара Зорана Т. Поповића, који је у септембру месецу освојио прво место у категорији Афоризми на изворном језику за стране ауторе на такмичењу „Торино укратко” коју додељује Италијанско удружење афористичара и Културна асоцијација „Свет идеја” из Италије.

Члан Већа Немања Ротар похвалио је храброст и напоре људи који стварају у жанровима који данас готово да ишчезавају са књижевне сцене назвавши их херојима литературе и честитао у име Града Панчева Зорану Т. Поповићу на освојеном признању и досадашњим успесима.

Овакви успеси су нешто најбоље што може један човек да дарује свом граду и да се град поноси успесима једног књижевника. У овом случају реч је, по мом мишљењу, о тренутно најзначајнијем нашем афористичару. Зоран је у последњих неколико година доживео свој највећи стваралачки замах и сваки његов афоризам са уживањем читамо, поручио је Ротар.

Зоран Т. Поповић похвалио је праксу коју је увео члан Градског већа Немања Ротар:

Свако ко је направио неки успех, посебно ван граница, заслужује мало пажње као данас ја, један мали пријем и на томе се захваљујем и драго ми је што је та пракса овде заживела.

Поповић је рекао да то што је жанр у коме ствара потцењен није специфичност у нашој земљи, већ да је ситуација таква и у осталим државама, у шта се уверио и у Италији, где издавачи не придају овом жанру велики значај и књиге афористичара слабо су читане.

За разлику од њих могу да кажем да смо ми своје место у иностранству и у Европи нашли, сматрају нас, једну групу наших аутора, тренутно најзначајнијим у Европи, рекао је Поповић и том приликом похвалио рад својих колега у Србији.

Поповић је до сада објавио десет збирки афоризама, заступљен је у више домаћих и страних антологија и зборника сатире и превођен је на многе стране језике. Добитник је Новембарске награде Града Панчева за 2011. годину у области културе, као и бројних признања на домаћим и регионалним, али и међународним фестивалима. За књигу “Даће Бог, ако Бог да“ награђен је по други пут наградом “Радоје Домановић“, наградом “Типар“ на највећем регионалном фестивалу “Вуко Безаревић“ и наградом Београдског афористичарског круга за најбољу књигу афоризама у 2015. години.