Поводом обележавања 70 година постојања Мађарског културно-уметничког друштва ,,Шандор Петефи“ Панчево, у суботу, 29. октобра 2016. године у Градској управи града Панчева члан Градског већа задужен за културу и омладину, Немања Ротар, примио је председника Друштва Карла Ранца, заменика градоначелника мађарског града Боњхада Сабо Тибора и друге чланове делегације из Мађарске.

Везе између града Панчева и Боњхада су дуговеке, с обзиром да овде живе Секељ Мађари и да смо на културном, али и на спортском плану доста тога заједнички урадили. Желим да истакнем да је Панчево град који негује дух мултикултуралности, овде живи 26 различитих етничких заједница и ми не бисмо могли да замислимо живот другачије него овако. Посебни смо поносни што МКУД „Шандор Петефи“ слави 70  година и што имамо један такав јубилеј, рекао је Немања Ротар.

Члан Градског већа навео је и привредну сарадњу као једну од могућности повезивања Панчева и Боњхада, нарочито када је реч о преради воде, с обзиром на то да је Боњхад познат по овој технологији.

Заменик градоначелника Боњхада Тибор Сабо рекао је да је ово његова друга посета Панчеву, а прва Војловици и изјавио:

Између ова два града постоји тесна сарадња. Веома смо привржени овом месту на крају Јужног Баната.

Мађарско културно-уметничко друштво „Шандор Петефи“ основано је 1946. године у Панчеву, као наследник мађарског певачког друштва Громон Деже, најстаријег културно-уметничког удружења, а председник Друштва Карло Ранц рекао је да се у њему и даље одржавају разне манифестације и културни догађаји, којих је било више од 2.000, да се негују традиција и језик и све што је битно за једну заједницу.

Имамо све услове да одржавамо културу, имамо солидан хор и оркестар и остварујемо лепу сарадњу са КУД-ом Тамаши Арон из Војловице, рекао је Карло Ранц.

prijem-rotar-i-kud-petefi-sandor