Александар Стевановић, градоначелник Панчева присуствовао је помену погинулим радницима током бомбардовања 1999. године у Рафинерији нафте Панчево. Том приликом положио је венац на спомен обележје у кругу фабрике заједно са представницима породица погинулих радника, руководства блока „Прерада“ и синдиката РНП.

„Двадесет и пет дугих година је од НАТО агресије на нашу земљу, тадашњу Савезну Републику Југославију, данас Србију. Ми се сваке године 4. априла окупимо на овом месту, како бисмо одали почаст нашим суграђанима који су трагично настрадили у Рафинерији нафте Панчево. Током НАТО агресије на нашу земљу, Панчево и околина су гађани скоро свакодневно. Од првих минута бомбардовања, били смо мета, а Рафинерија нафте Панчево је у тих 78 дана била бомбардована чак 7 пута. На данашњи дан пре 25 година, када су пале бомбе на погон „Енергана“, погинула су тројица радника. Данас одајемо почаст херојима који су своје животе оставили овде, Дејану Бојковићу, Душку Богосављеву и Мирку Дмитровићу уз саосећање и подршку њиховим породицама. Са тугом и болом се сећамо свих жртава НАТО бомбардовања, обележавамо овај дан у њихову част, али такође, користимо овај дан да се сетимо свих погунулих у тој злочиначкој агресији која је била можда и најгора у новијој српској историји, јер чувајући успомену на наше хероје, исказујемо им захвалност што су своје животе уткали у темељ будућности Србије. Да се никоме овакав злочиначки акт напада не понови. Можемо да опростимо, али никада не смемо и нећемо да заборавимо!“ рекао је градоначелник Стевановић том приликом.

Директор Блока „Прерада“ НИС-а Владимир Гагић је истакао да је доста објеката обновљено како би Рафинерија могла данас несметано да ради.

„На данашњи дан, пре тачно 25 година бомбардовано је наше постројење „Енергана“. Том приликом, трагично су настрадала тројица наших запослених, а четворица су тешко рањени. Рафинерија је од тада још шест пута бомбардована, уништени сви витални погони који су служили за прераду и складиштење нафте и нафтних деривата. Непосредно након завршетка бомбардовања, Рафинерија је кренула у обнову са својим скромним средствима и могућностима које смо тада имали, након тога убрзо смо кренули са радом. У последњих 25 година, Рафинерија је значајно инвестирала у своје погоне, постојеће модернизовала, а нове изградила. Много смо уложили у пројекте који су у вези са екологијом и веома смо поносни због те чињенице. И даље настављамо да се развијамо и то је, практично, залог наше будућности“ нагласио је Владимир Гагић.

Током 78 дана бомбардовања, Панчево је гађано 24 пута са око 60 пројектила. Поред Рафинерије, гађане су и Петрохемија и Азотара, фабрика авиона Утва, војна база у околини Качарева и Касарна 5000.