Александар Стевановић, градоначелник Панчева отворио је свечану манифестацију „Панчевачки матурантски плес 2023“ и честитао матурантима завршетак средње школе. Канцеларија за младе града Панчева и Дом омладине Панчево и ове године организовали су плес поводом завршетка средњих школа у којем је учествовало је више од 400  матураната из 9 средњих школа са територије града Панчева.

„Велики матуранти, родитељи, професори, драге суграђанке и суграђани који сте дошли да увеличате ову свечану манифестацију, морам Вам признати да осећам велику одговорност док стојим овде данас пред вама. Драги матуранти, честитам Вам завршетак средње школе и улазак у свет одраслих људи! Желим да свако од вас, пронађе свој животни пут и пронађе себе, јер ово је само почетак. Волео бих да своје жеље остварите у нашем граду, у нашем Панчеву, јер ће град Панчево наставити да подржава и улаже у систем образовања како би се сви ученици остварили у будућности, пре свега у Панчеву. Завршетак средње школе јесте велики корак, али само један од многих које ћете направити у животу. Желим вам да кроз живот корачате храбро са осмехом и будите добри и успешни људи.Ви сте понос и будућност нашег Панчева“ рекао је Александар Стевановић и захвалио се на труду и пожртвовању и родитељима и професорима који су им пружали подршку током школовања.

Манифестација под називом „European Quadrille Dance Festival“ или Матурантски плес у Србији је почела 2005. године, а панчевачки матуранти су се прикључили 2007. године и заједно са вршњацима широм Европе сваке године плесом обележавају завршетак средњошколског образовања.

Овогодишњи матурантски плес је почео минутом ћутања, а градоначелник Стевановић је замолио све присутне, да се присете и младих живота који су не тако давно,  нажалост, изненада прекинути и пусте беле балоне.

„Позивам Вас да за њих пустимо ове балоне, велики добри људи“, рекао је Стевановић.

Најстарији средњошколци су плесали уз музику Јохана Штрауса „Слепи Миш“, кореографију коју су увежбавали са Плесним студиом „Beo dance“, а која је иста за све, не само у Србији, него и у свим европским градовима и на тај начин учествовали у покушају обарања Гинисовог рекорда у симултаном плесу са највећим бројем плесача у свету.