Тигран Киш, председник Скупштине града Панчева обратио се на комеморативном скупу поводом обележавања 25 година од битке на Кошарама и погибије панчевачког хероја Лазара Тишме. Отац Велимир Бирманац је благословио скуп у препуној дворани Културног центра Панчево.

„Окупили смо се како бисмо с великим поштовањем и дубоким саосећањем, одали почаст нашим херојима из јужног Баната, који су храбро стајали на бранику наше отаџбине у бици на Кошарама. Данас смо овде да одамо почаст онима који су поднели највећу жртву за нашу слободу и нашу безбедност. Пре 25 година, тада савезна Република Југославија била је суочена с изазовима који су тражили неизмерну храброст, одлучност и преданост. У том тренутку, припадници војске су без оклевања стали у одбрану своје отаџбине. Овај тренутак користим како би се подсетили живота и наслеђа једног истинског јунака – Лазара Тишме, нашег суграђанина, који је оставио неизбрисив траг својом храброшћу и великом преданошћу коју је дао држави Србији. Његова жртва и оданост представљају пример свим генерацијама које данас живе овде. Овим скупом, такође изражавамо захвалност свим херојима који су положили своје животе за нашу слободу, а њихова храброст нека буде светионик који нас води кроз изазове данашњице“ нагласио је Тигран Киш и додао да се  Србија поново, као и пре 25 година, налази под великим ударом оних који су тада кршећи сва међународна права и без одлуке Уједињених нација бомбардовали нашу земљу.

Обраћајући се присутнима, председник Скупштине града Панчева је истакао да сећајући се жртава са Кошара, али и свих жртава које су страдале током два велика рата у XX веку, негујемо тековине које су нам они оставили.

„Данас се боримо против пријема такозваног Косова у Савет Европе, данас се боримо против прихватања Резолуције о такозваном геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН. Ту Резолуцију предложила је држава која је нашем народу нанела два геноцида током прошлог века. Захваљујући великој борби нашег председника, Александра Вучића велики број земаља тренутно у свету схвата сву апсурдност, неправедност и  нелогичност једне тако предложене Резолуције. Данас живимо у држава која је самостална, слободна и независна, која има отворена врата и на западу, али има отворена врата, за разлику од многих земаља и на истоку. Док стојимо овде данас, поново се подсећамо наше обавезе, да се сећамо и да та сећања преносимо нашим млађим генерацијама. Да никада не заборавимо храбрости, слогу и љубав коју су те жртве поднеле за нашу земљу. Нека њихов дух храбрости и преданости увек живи међу нама. Обећавамо херојима са Кошара, да њихова борба, да њихова жртва и да ће сећање на њих живети у нашој заједници и у нама заувек. Вечна им слава и хвала им!“ рекао је Киш и захвалио се свима што су дошли како би заједно одали почаст храбрим јунацима.

На скупу се присутнима обратио председника удружења „Да се не забораве“ Мирослав Јанић и презентовао идејни пројекат парка Хероја са Кошара и спомен чесме хероју Лазару Тишми, потпредседник удружења „Да се не забораве“ Срђан Крстић, пуковник Душко Шљиванчанин и ратни ветеран Иван Дражић, а приказан је и кратак документарни филм о Бици на Кошарама.

У културно-уметничком делу програма учествовали су Панчевачко српско црквено певачко друштво, вокална солисткиња Анђела Ковачевић, гуслар Александар Таушан, рецитатор Павле Милошев, а чланови КУД „Абрашевић“, Боксерског клуба „Професионалац“  и Удружења „ Витезови Светог Вида“ су положили 108 кала, у знак сећања на 108 погинулих хероја са Кошара.