У склопу наставка обиласка установа социјалне заштите, заменица градоначелника Панчева Драгана Купрешанин и члан Градског већа града Панчева Миленко Чучковић обишли су Народну кухињу и клубове за одрасла и стара лица у улици Максима Горког и Карађорђевој улици у Панчеву.

– Данас смо у посети Народној кухињи, да видимо да ли све добро функционише, да сагледамо услове и потребе и начин на који је рад организован, посебно сада у условима пандемије корона вируса. Корисници Народне кухиње су пре свега старија лица и припадници социјално угрожене популације. Они то своје право остварују преко Центра за социјални рад, на основу пензионерског статуса или услова за коришћење социјалне категорије народне кухиње. Корисници свакодневно имају право на оброке. Они могу да ручају у клубовима, односно просторијама за одрасла и стара лица, могу да преузму оброк, а за теже покретне и непокретне кориснике оброци се дистрибуирају на кућну адресу. Оно што морамо да нагласимо је да је значај исхране за старију популацију веома велика, а да је квалитет увек био на високом нивоу. У питању су оброци који се припремају у кухињи Геронтолошког центра Панчево и то на основу унапред сачињеног јеловника од стране шефа кухиње и Комисије за исхрану. Ми данас имамо 80 пензионера који користе овај оброк. 310 корисника социјалне категорије Народне кухиње и 90 оброка који се дистрибуирају на кућну адресу. Град Панчево је у буџету за 2021. годину определио 30 милиона динара за потребе Народне кухиње. Драго нам је да чујемо да су корисници задовољни и услугом и квалитетом оброка, рекла је заменица градоначелника.

Миленко Чучковић појаснио је да критеријум и учешће у плаћању оброка за пензионере одређује Центар за социјални рад. Цена оброка је 160,00 динара. Корисници плаћају 100%, 75% и 50%, а остали имају право на бесплатан оброк тј. Народну кухињу:

– Што се тиче насељених места, организована је дистрибуција 726 пакета преко Геронтолошког центра и месних заједница. Такође, поред Народне кухиње, у оквиру службе спроводи се услуга „Помоћ у кући“, која омогућава старим лицима у примарној средини, задовољавање основних животних потреба. Услуга је организована тако што геронтодомаћица пружа помоћ око одржавања хигијене и хигијене животног простора, врши набавку намирница и лекова, а услуга се тренутно пружа за 67 корисника. Запослено је тренутно 16 геронтодомаћица. Лечење корисника услуге Помоћи у кући се обавља тако што су ангажована три геронтодоктора и медицинска сестра. Лекари обављају прегледе, прописују лекове, специјалистичке и лабараторијске прегледе. Комуникација са корисницима је свакодневна, а финансирање услуге је из буџета локалне самоуправе.

Руководилац клубова, Иванка Раду Халабрин, истакла је приликом посете да је подршка локалне самоуправе интензивна и изузетно значајна, јер омогућава континуитет и квалитет у пружању услуга, што је посебно важно сада током трајања пандемије, јер захваљујући тој помоћи ни у једном тренутку није било проблема у раду нити у снабдевању заштитним и дезинфекционим средствима и да је брига и превентива на највишем могућем нивоу.