Заменица градоначелника Драгана Купрешанин и Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике града Панчева, поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, одржали су састанак са представницима удружења особа са инвалидитетом са територије града Панчева у Градској кући.

Том приликом заменица градоначелника Драгана Купрешанин је изјавила:

– Панчево је један од градова који годинама, континуирано, посебну пажњу посвећује особама са инвалидитетом и традиционално обележава 3. децембар Међународни дан особа са инвалидитетом. Данас у нешто ограниченом саставу и у посебним условима, с обзиром на пандемију вируса COVID 19, одржали смо састанак. Особе са инвалидитетом у Панчеву представљају посебно осетљиву категорију становништва и суочавају се, како у држави, тако и у нашем граду са бројним препрекама. Овај дан јесте прилика да ми скренемо пажњу на њих, односно да видимо шта смо урадили у протеклих годину дана, али и какви нас планови очекују у будућности. Зато смо и позвали данас овде у Градској кући представнике удружења особа са инвалидитетом како бисмо заједнички послали поруку да нас наше различитости пре свега спајају, али и да као индивидуе постајемо племенитији, а наш град богатији за додатне људске вредности. Као одговорна локална самоуправа град Панчево сваке године пружа подршку пројектима са циљем побољшања и унапређења услова живота особа са инвалидитетом. Ми на томе интензивно радимо, прилагођавамо услуге социјалне заштите њима, а све са циљем равноправног учешћа особа са инвалидитетом у свим сферама друштва. Тако је и ове године град Панчево за 14 пројеката, односно програма удружења особа са инвалидитетом у области социјалне заштите издвојио 3.880.000,00 динара, а могу да кажем да ће средства за помоћ и подршку овим удружењима бити опредељена и Одлуком о буџету града за 2021. годину.

Међународни дан особа са инвалидитетом установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање овог дана са намером да се подигне свест о положају особа са инвалидитетом у политичком, друштвеном, економском и културном животу, а све у циљу унапређења њиховог положаја и стварања услова за равноправно учешће особа са инвалидитетом у друштву.

У Републици Србији живи 571.780 (8%) грађана/ки који се могу сматрати особама са инвалидитетом. Према подацима пописа становништва из 2011. године, од укупног броја особа са инвалидитетом, 58,2% су жене.