Tigran Kiš, predsednik Skupštine Grada Pančeva i Milenko Čučković, član Gradskog veća Grada Pančeva zadužen za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja položili su venac na spomenik palim borcima Crvene armije na Trgu Vasilija Filipoviča Margelova u Pančevu povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom.

„Živimo u svetu gde pobeđeni žele da se predstave kao pobednici. To su samo slike i želim da budete svesni, u kakvom svetu danas živimo i zašto je bitno da negujemo kulturu sećanja i da ovaj datum iz godine u godinu obeležavamo kao važan datum. Važno je za naše mlađe generacije kako bi znali kakva je istorija naše države, ne samo u 20. veku, nego sve vreme od nastanka državnosti Srbije. Na tu istoriju moramo da budemo ponosni. Tu istoriju moramo da prenosimo na mlađe naraštaje. Mi, stariji, moramo da pričamo mlađim generacijama šta se dešavalo u 20. veku, ali i ranije da bi razumeli bolje vreme koje danas živimo i kakve opasnosti se nadvijaju nad našom državom i nad svetom danas. Grad Pančevo je svestan značaja kulture sećanja. Pomaže sve organizacije koje neguju tradiciju i poštuju istoriju našeg naroda i one koji su civilne i one koji su vojnog karaktera. Obnavljamo spomenike i negovaćemo te iste spomenike i trudićemo se da našim prisustvom i našim govorom prenosimo značaj kulture sećanja mladima. Danas je ovo još jedna slika, da je 9 maj 1945. godine bio dan velike pobede, danas je to dan Evrope. Dakle, neka za nas ovo bude uvek Dan pobede i želim da i mlađe generacije to tako razumeju”, rekao je Tigran Kiš tom prilikom i istakao da se Pančevo seća svojih žrtava i ljudi koji su dali život za slobodu, boreći se protiv najvećeg zla u savremenoj istoriji čovečanstva, fašizma.

Udruženje boraca narodno-oslobodilačkih ratova grada Pančeva je organizovalo polaganje venaca i na spomen obeležja palim borcima, 12. Vojvođanskoj brigadi u Vojlovici i ruskim palim borcima Crvene armije u Starčevu, uz prisustvo brojnih građana koji su uveličali ceremoniju.

U znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i nakon pet godina početak stvaranja Evropske unije, širom Evrope 9. maj se obeležava kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kao simbol mira, solidarnosti i zajedništva među evropskim narodima.