Поводом 73 године ослобођења Панчева од фашиста, данас 6. октобра 2017. године, челници града, представници војске Србије, чланови Савеза удружења бораца Народно-ослободилачког рата, Савеза антифашиста и осталих удружења грађана, положили су венце на спомен обележје.

Шести октобар представља историјски значајан датум за град Панчево, јер су тада партизани и припадници Црвене армије ослободили град од фашизма. Здруженим снагама изборили су се за људска права и за слободу. Захваљујући храбрим људима, омогућено нам је да данас живимо слободно и у миру.

Градоначелник Панчева, Саша Павлов, положио је данас у 12.00 часова венац на обновљени Споменик погинулим борцима Црвене армије, на углу улица Старчевачке и Првомајске у Панчеву, у Војловици. Том приликом је изјавио:

-Поводом 73 године ослобођења Панчева од фашизма, окупили смо се овде како бисмо свечано положили венaц на обновљен Споменик погинулим борцима Црвене армије.

Позивам све да наставе да се сећају, да ценимо и поштујемо оно што су наши преци с муком постигли. Не смемо дозволити да се такви злочини и зверства против човечанства понове, а то ћемо успети тако што нећемо допустити да таква дела падну у заборав и тако што ћемо нашу децу васпитавати у духу мира, правих вредности, поштовања и једнакости. Тако ћемо створити боље окружење за будуће нараштаје.

То је и разлог обнове овог Споменика који датира из 1946. године, а који је први Споменик посвећен погинулим борцима Црвене армије у Панчеву. Користим ову прилику и да се захвалим Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, чијим средствима је обновљено спомен обележје.

Председник Скупштине града Панчева, Тигран Киш, положио је венац на спомен обележје Народним херојима, у Градском парку у 11.15 часова.