Марија Јевић, члан Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину присуствовала је Свечаној академији поводом обележавања сто година од оснивања Народног музеја у Панчеву. Том приликом, Мирослав Бирцлин, директор Народни музеј Панчево је уручио захвалнице за подршку, сарадњу и изузетан допринос у очувању и афирмацији покретне културне баштине јужног Баната, а Град Панчево је међу добитницима.

„Данас смо се окупили како бисмо заједно прославили величанствен јубилеј – сто година постојања Народног музеја Панчево. Ово није само јубилеј, већ је и сведочанство о нашем заједничком културном наслеђу кроз генерације. Данас не можемо а да се не дивимо посвећеноти људи који су водили бригу о овој нашој драгоценој установи. Њихов рад, ентузијазам и посвећеност омогућили су нам да данас имамо место на коме је сачувана наша прошлост, уметност, знање и култура која је срце нашег града. Музеји су чувари наше прошлости, али су и прозори у будућност. Програми Музеја нам не само омогућују да заронимо у прошлост, већ нас и подстичу да размишљамо о томе какву будућност градимо за генерације које долазе. Овај јубилеј је не само прилика за славље, већ и позив за деловање. Подржимо наш музеј у сваком смислу. Нека ових сто година буде само почетак, нека то буде темељ на којем ћемо градити следеће столеће панчевачке културе“ рекла је Марија Јевић обраћајући се присутним званицама.

Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја истако је значај Музеја, чувара традиције овог дела Србије.

„У овој години великог јубилеја и обележавања 100 година постојања наше установе, која је поред Градске библиотеке, најстарија установа културе у Панчеву, настављамо лепу традицију. Сто година је заиста велики јубилеј, то је и повод да поклонимо велику изложбу „Аквизиције Народног музеја Панчево 1984-2023“. Овом изложбом и каталогом аквизиција, покушали смо да направимо избор најзанимљивијих и најзначајнијих археолошких открића, историјских докумената, оружја, комада намештаја, народних ношњи и наравно уметничких дела, који су пристигли у Музеј током протеклих 40 година. Ово је прилика да са нашим кустосима прошетате кроз све наше збирке и користимо ову прилику да се у име Народног музеја захвалимо свим дародавцима и сарадницима који су значајно помогли напоре музеја у очувању нашег културног блага. Заједничким снагама учинили смо да збирке Народног музеја у Панчеву буду од значаја који увелико прелази локалне оквире на понос целе наше заједнице“, рекао је директор Бирцлин.

Након свечаног уручења захвалница, присутни су имали прилику да уживају у уметничком програму, изложбама и другим културним садржајима који су додатно обогатили свечану атмосферу.