Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas Pančevo i razgovarao sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim i Tatjanom Božić, članicom Gradskog veća zaduženom za obrazovanje. U pratnji ministra, bili su i Marko Popadić, šef kabineta i posebni savetnik ministra i Miloš Blagojević, posebni savetnik ministra. Ovom prilikom delegacija je obišla Gimnaziju „Uroš Predić“ i osnovnu školu „Miroslav Mika Antić“ u Pančevu.

Kritike plana upisa u srednje škole nisu vođene interesima dece, već parcijalnim interesima, rekao je ministar Šarčević i naglasio da su tokom rada na planu upisa kriterijumi bili broj osmaka, realizacija prošlogodišnjeg plana upisa, Strategijom 2020, zahtevima tržišta i potrebom da konačno budemo racionalni. „Ni jedno dete neće biti oštećeno. Kritike su uglavnom zbog straha od gubitka posla, ali ne treba da brinu. Škole postoje da bi se deca obrazovala i to obrazovala za ono što bi trebalo da rade. Gledali smo koja su suficitarna zanimanja među nezaposlenima i šta treba privredi. Sada bi svi nešto menjali, ali onda od reforme ne bi bilo ništa”, poručio je ministar.

Šarčević je ukazao da je u dualnom obrazovanju napravljen veliki pomak i da je on upravo vidljiv u planu upisa. Prvi korak ka dualnom obrazovanju u Pančevu je učinjen, od jeseni Mašinska škola ulazi u dualni sistem kroz tri obrazovna profila, rekao je gradonačelnik Saša Pavlov i istakao važnost tog vida obrazovanja za dalji razvoj privrede. Tu odluku su pozdravili i privrednici, dodao je Pavlov. Ministar je sa saradnicima u Pančevu obišao gimnaziju „Uroš Predić”, kao školu sa velikom tradicijom i bogatom istorijom i Osnovnu školu „Miroslav Mika Antić”, najveću školu u Južnom Banatu.

Ministar Šarčević je ukazao na važnost korenitih promena u sistemu obrazovanja i predstavio do sada preduzete korake u tom pravcu, kao i planove za novu školsku godinu. ”Novi zakonodavni okvir je prva faza, zatim idemo na podizanje nivoa kompetencija zaposlenih u prosveti kroz obuke”, rekao je Šarčević.

Ministar je prethodno boravio u Opovu, gde je obišao izdvojeno odeljenje „Zoran Petrović” u Sakulama.