Град Панчево се прикључио обележавању Међународне кампање “16 дана активизма против насиља над женама” и тим поводом осветлио наранџастом бојом зграду Народног музеја Панчево.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправнст Проф. др Зорана Михајловић, у обраћању општинама и градовима позвала је и град Панчево да активно учествује у кампањи “16 дана активизма против насиља над женама” која се обележава у периоду од 25. новембра до 10. децембра.

Циљ кампање је подизање свести и предузимања акција за сузбијање насиља над женама. Званична боја кампање је наранџаста боја, као симбол светле и оптимистичне будућности ослобођене од насиља над женама и девојчицама.

Као део ове иницијативе, организују се догађаји у земљама широм света, а знаменитости у градовима су осветљење наранџастом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање. Прошле године, у оквиру кампање осветљени су многи знаменити објекти укључујући пирамиде у Египту, Emipre State Building и седиште Уједињених нација у Сједињеним Америчким Државама, поред многих других. У Београду су то биле зграда Владе Републике Србије, Скупштина Србије, Града Београда, Мост на Ади, Победник, Палата Албаније…

Савет за родну равноправност Скупштине града Панчева ће током капање, као и у претходним годинама, организовати низ активности у сврху подизања свести јавности о облицима родно заснованог насиља, како препознати насиље као и коме се обратити за подршку и помоћ у заустављању насиља у породици.