Свесни чињенице да је много насиља и недоличног понашања на спортским теренима, Удружење педагога физичке културе Панчева је покренуло пројекат „Навијај и играј фер“. Ради се о пројекту који подразумева едукацију ученика млађих разреда о здравом и фер навијању. Наставнице разредне наставе после савладаног програма обуке покренули су пројекат у својим школама. Одржане су серије радионица у којима су ученици и ученице узели учешће, креирали навијачке реквизите, правила навијања и навијачку химну.

У овој сезони пројекта, учешће је узело 10 школа са 10 наставника разредне наставе и са преко 300 ученика и ученица.

Завршница овог пројекта одржала се на финалним мечевима Општинског школског првенства у одбојци, у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ данас, 05. децембра 2017. године, са почетком у 14 часова. На овом такмичењу имали смо прилику да у пракси видимо шта су ученици током пројекта савладали и усвојили.

Манифестацији је присуствовао и градоначелник града Панчева, Саша Павлов, који је у свом обраћању присутнима, посебну пажњу посветио навијачима млађих разреда, позивајући их да своје фер навијање покажу на предстојећој утакмици у недељу.

– Сам пројекат у свом називу има најважнију поруку, а то је навијај и играј фер. Велика захвалност, пре свега, Удружењу педагога физичке културе града Панчева, јер је благовремено идентификовао на прави начин како треба са децом да се ради, када је у питању област спорта. Mеђутим, оно што је увек довођено у питање јесте сегмент фер навијања. Mислим да спортска дешавања у којима учествују наши клубови, заслужују да буду посећенија, а и то је вид едукације, не само емоција, иако на спортским утакмицама наши навијачи треба да шире једну позитивну енергију.

Нажалост, сведоци смо да многе негативне друштвене појаве произилазе из неких недоличних навијачких организација или начина навијања и то треба да сузбијемо кроз едуковање нове генерације навијача. Зато у пуном интензитету одржавамо овај пројекат, јер је кроз систем радионица десет школа са десет наставника разредне наставе обучило негде око 300 деце како треба да праве навијачке реквизите, како да организују навијачке групе, како да фер навијају и да тако пруже подршку својим тимовима, онако како су научили.

Ево ја сам им дао један мали изазов да подрже наше клубове у утакмицама где ће бити виђени на вишем нивоу. Надам се да ће то да прихвате, јер видим да су били сретни. На тај начин ће шира популација моћи да види да ми у граду Панчеву, заједно са наставницима физичког васпитања и ученицима, радимо нешто што је изузетно друштвено позитивно – истакао је Павлов.