У четвртак, 17. новембра 2016. године, на спомен-обележју Стратиште на Јабучком путу, одржана је комеморација за Јевреје пострадале у Другом светском рату.

Венац у име Града Панчева положили су заменик градоначелника Предраг Живковић и члан Градског већа задужен за културу и омладину Немања Ротар, а почаст жртвама одали су и амбасадорка Израела у Србији Њена екселенција Алона Фишер Кам, председник Скупштине града Тигран Киш и чланови Градског већа, председници и представници Јеврејске општине Панчево, Савеза јеврејских општина, као и шест јеврејских општина у нашој земљи, панчевачких Удружења антифашиста и Удружења бораца – СУБНОР, представници МЗ Јабука и остали поштоваоци и чланови јеврејске заједнице у Србији.

Заменик градоначелника Предраг Живковић поручио је:

Овде смо да не допустимо да се забораве страховити злочини који су над Јеврејима почињени, један систематски прогон и геноцид на који помислимо чим чујемо или изговоримо реч „холокауст“. Сви ти људи, све те жртве, део су наше историје, наше државе, нашег града, града у коме у миру и слози живе људи различитих вероисповести и националности.

Живковић је истакао да у том духу треба да васпитавамо нашу децу, упознајући их са историјом и негујући праве вредности.

Амбасадорка Израела у Србији Њена екселенција Алона Фишер Кам истакла је да је Холокауст најстрашније поглавље у историји човечанства и да је у њему страдало око 6 милиона Јевреја широм Европе, међу којима је било 80.000 Јевреја из Србије.

Можда ће ова комеморација пренети поруку да треба да се боримо против свих израза говора мржње и злочина из мржње, изражавања нетолеранције и одбојности према другачијима. Нажалост, чак и данас, након више од 70 година од завршетка Другог светског рата, и даље се суочавамо са порастом антисемитизма, мржње, фанатизма и нетолеранције. Наша мисија је да осигурамо да се таква трагедија никада више не понови, ни нама ни било ком другом народу, рекла је Њена екселенција Фишер Кам.

Присутнима су се обратили и осврнули на историјске чињенице председник Јеврејске општине у Панчеву Давид Монтијас и потпредседница Мирослава Кон Панић, председник Савеза јеврејских општина др Рубен Фукс и директор Историјског архива Панчева Милан Јакшић.

Захваљујем се свим присутнима што сте данас овде са нама да поделите наша осећања и успомене на невине жртве које су на овом месту неправедно и са највећом окрутношћу осуђене на смрт из једног јединог разлога – што су били Јевреји, рекао је Монтијас.