Aлександар Стевановић, градоначелник Панчева је свечано отворио 37. „Сланинијаду“ у Качареву и честитао организаторима, излагачима, суграђанкама и суграђанима, као и свим гостима велики државни празник Сретење, Дан државности Републике Србије. Том приликом градоначелник Стевановић је честитао и организаторима који више од три деценије успешно организују „Сланинијаду“, највећу градску манифестацију.

 „Сланинијада је бренд Качарева, Панчева, читавог јужног Баната и једна је од најукуснијих и најмасовнијих манифестација која нас позиционира у сам врх на мапи манифестационог туризма. Град Панчево ће наставити, као и до сада да подржава овакве и сличне манифестације које промовишу манифестациони и сеоски, етно туризам, одржавају обичаје и традицију нашег мултикултуралног краја и доприносе привредном развоју јужног Баната. Сваке године је све више и излагача који на најбољи могући начин промовишу гурманске специјалитете нашег краја и наше земље, привлачећи не само посетиоце из целе Србије него и из иностранства. Желим вам свима да уживате у богатству укуса наше традиционалне кухиње на овом јединственом сајму сланине, меса и месних прерађевина. Проглашавам и званично отворену 37. Сланинијаду“ рекао је Александар Стевановић.

Организатор ове манифестације је уручио градоначелнику Стевановићу специјалну захвалницу, јер је Град Панчево покровитељ „Сланинијаде“. Јединствену привредно туристичку манифестацију у овом делу земље организује Туристички клуб „Сланинијада“ Качарево у сарадњи са Туристичком организацијом Панчева.

„Сланинијада“ траје до недеље, 18. фебруара, а поред богатог културно-уметничког програма организована су и разна такмичења, за најбољу сланину, у топљењу сланине, припремању свињског гулаша и сланинарског пасуља, надметања у држања сланине и обарању руку, а за најмлађе радионица цртања „Чварколије на папиру“.