Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva otvorio je izložbu „Uzbudljivi gradovi: Pančevo, Vršac, Bela Crkva“ povodom obeležavanja 30 godina postojanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo kao samostalne ustanove. Autori izložbe su Jasna Jovanov, arheolog i Dimitrije Marinković, arhitekta-konzervator. Realizaciju ovog projekta omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Pančevo.

„Dragi gosti, doborodošli u Pančevo, a dragi prijatelji i kolege zaposleni u Zavodu za zaštitu spomenika u Pančevu, želim da vam čestitam ovaj veliki jubilej koji danas obeležavamo. Jubilej nije veliki samo za vas, nego je od izuzetnog značaja za sve nas koji živimo na teritoriji Južnog Banata. Ovo je momenat u kojem svi mi trebamo da se osvrnemo, pogledamo i čujemo šta je ono što svi vi, svakoga dana, svojim marljivim radom, nesebično davajući sebe, radite kako bi sačuvali bogato kulturno nasleđe koje je ovde, na teritoriji Južpog Banata. Iz srca vam hvala na svemu tome što radite i želim vam da trajete još dugi niz godina, a mi ćemo se truditi da vam dajemo podršku koju i zaslužujete. Koristim priliku i da se zahvalim predstavnicima republičkih institucija, Ministarstvu kulture i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, bez čije podrške i pomoći ne bismo mogli da realizujemo sve poduhvate iz domena rada pančevačkog Zavoda. Ponosan sam što zajedničkim radom činimo velike stvari na planu zaštite bogatog nasleđa ovih krajeva i siguran sam da ćemo u budućnosti na tom polju imati još zapaženije rezultate“ rekao je gradonačelnik Stevanović, čestitajući jubilej zaposlenima u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Povodom izložbe objavljen je i luksuzni katalog koji je uredila Grozdana Milenkov, v. d. direktora pančevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

„Čast mi je da vam se obratim u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu koji u ovoj godini proslavlja 30 godina samostalnog rada. Naša služba je, kao jedinica zaštite spomenika kulture, od 1978. godine radila pod okriljem Narodnog muzeja Pančevo, i imala je status regionalne ustanove koja se bavi zaštitom kulturnih dobara na teritoriji južnog Banata. Zavod samostalno radi već 30 godina, od 1993. godine. Trenutno brinemo o 124 utvrđena nepokretna kulturna dobra, od toga 113 spomenika kulture, tri prostorno-kulturne istorijske celine, pet arheoloških nalazišta, tri znamenita mesta i kontinuirano radimo na istraživanju i evidentiranju dobara koja uživaju prethodnu zaštitu. Kroz izložbu koju danas otvaramo prikazan je dugogodišnji rad službe na zaštiti nepokretnog kulturnog nasleđa prostorno-kulturno-istorijskih celina Pančeva, Vršca i Bele Crkve. Stara gradska jezgra Pančeva, Vršca i Bele Crkve prikazana su kroz tri specifična arhitektonska elementa – antropomorfnu fasadnu dekoraciju, balkone i kibic-fenstere. Arhitektonska, istorijska, umetnička i kulturna vrednost zaštićenih celina u tri grada, kroz prikaz određenih arhitektonskih elemenata koji ilustruju bogatstvo i različitost graditeljskog nasleđa u okviru jednog regiona predstavljaju važne činioce lokalnih kulturnih identiteta što skupa govori o neizmernoj vrednosti kulturnog nasleđa“, istakla je Grozdana Milenkov.

Gost na otvaranju bila je Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa, a prisutnima se obratila i prof. dr Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ona je izrazila zadovoljstvo što je izložba o uzbudljivm gradovima počela baš u Pančevu, gradu u kome u prethodnih 30 godina uspešno radi jedna od 14 ustanova kulture koje se bave zaštitom nepokretnog kulturnog nasleđa. Istakla je da će život ove izložbe trajati najmanje tri meseca, u tri grada, a možda i duže u više gradova.

Otvaranje izložbe, koja će biti dostupna posetiocima u narednih mesec dana u pančevačkom Narodnom muzeju, su uveličali nastupi učenika Muzičke škole „Jovan Bandur“ Pančevo.