Драгана Купрешанин, заменица градоначелника Панчева, присуствовала је церемонији уручења уговора о донацији за спровођење пројекта социјалног становања и активне инклузије, Град Панчево као један од 19 градова и општина изабраних на конкурсу EU SHAI. Овим уговором побољшани су услови становања за 13 породица из рањивих група: жене жртве породичног насиља, особе са инвалидитетом и локално становништво. Укупан буџет пројекта износи 393.936,00 долара, а од укупне вредности уговора грант износи 330.906,24 долара док се остатак од 63.029,76 долара обезбеђује кроз суфинансирање из буџета Града Панчева.

Свечаности су присуствовали Њ.Е. амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Дарија Кисић-Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, градоначелници и председници 19 општина изабраних за имплементацију пројеката социјалног становања и активне инклузије и менаџери пројеката, Микела Телатин, директорка, УНОПС Србија, Мирјана Максимовић, програмска менаџерка, Делегација ЕУ у Србији, чланови Управног одбора Програма, чланови тима Програма и представници ЕУ инфо центра.

Програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији” (EU SHAI) осмишљен је да побољша примену политика социјалне инклузије у Србији и обезбеди одржива стамбена решења праћена мерама активне инклузије за најугроженију популацију. Национални партнери и корисници Програма су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство за европске интеграције.

Посебно циљане групе припадају осетљивој популацији у ризику од сиромаштва, као што су: припадници ромске националне мањине, жене жртве породичног насиља, млади који излазе из хранитељских породица, особе са инвалидитетом и друга изузетно угрожена лица који живе у неадекватним стамбеним условима.

Програм, заснован на националним и међународним оквирима, доприноси испуњавању критеријума за приступање Европској унији у поглављу 19, које се односи на социјалну инклузију, и поглављу 23 које покрива основна права, заједно са постизањем циљева одрживог развоја Уједињених нација.