Град Панчево – Савет за родну равноправност Скупштине града Панчева и РТВ Панчево, емисија „И ми смо ту“ Радио Панчева, у четвртак 3. децембра 2015. године организовали су обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом у Холу Градске управе.

Овом приликом, присутнима су се обратили градоначелник града Панчева Саша Павлов, заменица председника Скупштине града Панчева и председница Савета Милица Тодоровић, чланица Градског већа задужена за подручје рада, запошљавања и социјалне политике Сузана Јовановић, дефектолог и ауторка емисије о особама са посебним потребама „И ми смо ту“ Добрила Јовановић, уредница Радио Панчева Марина Димитрић и представници удружења и друштава који су учествовали у програму, а догађају је присуствовала и чланица Градског већа задужена за здравство др Мирела Петровић.

Градоначелник Саша Павлов указао је на неопходност да у партнерству и сарадњи са Учитељским друштвом, медијима, школама и удружењима учинимо све што можемо како би се особе са инвалидитетом што више укључиле у социјални и економски живот града и изјавио:

– Без образовања и запослења не можемо говорити о потпуној и правој инклузији и управо на томе треба да радимо. Због тога ми је посебно драго да видим овде децу у великом броју. Јако је важна чињеница да је кроз овај пројекат сензибилисано и едуковано више хиљада ученица и ученика, јер су управо они ти који ће својим родитељима и свима осталима показати како делује инклузија у пракси и како се може учити, радити и играти без разлике. И како нас то све оплемењује и чини бољим људима, а наше Панчево лепшим местом за живот. Као одговорна и отворена локална самоуправа трудићемо се да унапређујемо и помогнемо што веће укључивање особа са инвалидитетом у све аспекте друштвеног и економског живота у нашем граду.

Заменица председника Скупштине града Панчева и председница Савета за родну равноправност Милица Тодоровић обратила се присутнима речима:

– Чини ми се да је ово тренутак у години када и треба да застанемо како бисмо скренули додатну пажњу на наша панчевачка удружења особа са инвалидитетом, али и на њихова достигнућа, која су значајна не само за њих и њихове чланице и чланове, већ и за град Панчево који они представљају када одлазе у друга места на скупове, такмичења и своја дружења. Обележевање Међународног дана особа са инвалидитетом јесте и један од начина да у име локалне самоуправе пошаљемо јасну поруку да је наша намера да будемо отворени за све грађанке и грађане, поруку да различитости треба да нас додатно повезују и да тако као појединке постајемо племенитији, а наш град богатији за све наше људске вредности.

Уредница Радио Панчева Марина Димитрић нагласила је да је јуче, 2. децембра, емисија „И ми смо ту“, чија је ауторка Добрила Јовановић, прославила 15 година постојања и да је то једина специјализована емисија у Србији за теме о особама са посебним потребама и маргинализованим групама друштва.

Међународни дан особа са инвалидитетом Град Панчево обележило је заједно са Друштвом за помоћ МНРО (Ментално недовољно развијеним особама), Удружењем оболелих од Мултипле склерозе „Јужни Банат“ Панчево, Међуопштинском организацијом глувих и наглувих Панчево, Удружењем дистрофичара Јужнобанатског округа, Међуопштинском организацијом Савеза слепих Србије, Панчево, Учитељским панчевачким друштвом и Удружењем корисника психијатриских услуга и чланова њихових породица „Зрак наде“ из Ковина.

Сем изложбе рукотворина чланова ових друштава и удружења, у Холу Градске управе били су изложени и ликовни радови ученика 12 панчевачких основних школа који су цртеже радили заједно са родитељима у оквиру пројекта „(Раз)личити, а заједно“, Учитељског панчевачког друштва, подржаног од стране Фондације за отворено друштво Београд и Центра за интерактивну педагогију. Ученици су, такође, отпевали нумеру „У свету постоји једно царство“ користећи знаковни језик, а плесну и певачку тачку извела су и два члана Друштва за помоћ МНРО.