Град Панчево, традиционално награђује најбоље основце, носиоце  дипломе „Вук Караџић“ једнодневном екскурзијом. Мр Татјана Божић, члан Градског већа Града Панчева задужена за образовање је награђене ученике, који су остварили одличан успех током основношколског образовања, повела у обилазак предела који су део културно-историјског наслеђа наше земље.

„Наградна екскурзија постала је традиција за наше најбоље матуранте. Oве године, је награђено 132 најбоља матуранта основних школа са територије града Панчева, а поред „вуковаца“ је и 19 ђака генерације. Они су добили на поклон књигу и једнодневни излет, јер од 2016. године Град Панчево награђује ученике који су носиоци Вукове дипломе и ученици генерације. Сваке године скоро сви награђени ђаци крену на наградну, једнодневну, екскурзију, што доказује колико њима то значи. Желимо да наша деца знају да Град Панчево брине о њима и ове године за награђивање најбољих ученика основних школа издвојили смо скоро милион динара. Родитељи и наставници су исказали велико задовољство организацијом и пажњом коју је Град Панчево посветио својим најбољим ученицима, зато што овакви догађају мотивишу децу да наставе да постижу одличне резултате у свом образовању.  Ми, такође, награђујемо ученике и за Дан града Панчева, који су носиоци диплома са разних такмичења и ја се надам да ће награђивање ученика нашим најмлађим ђацима бити подстрек да уче и да остварују успехе током образовања“, рекла је Татјана Божић, пре поласка на екскурзију.

Ученици су посетили Природњачки музеј у Свилајнцу, манастир Манасију, а затим и парк макета, јединствену туристичка понуда, не само општине Деспотовац, већ и целе Србије у којем је тренутно поставка српских средњовековних манастира. Такође, ђаци су имали прилику да обиђу и уживају у Ресавској пећини и на водопадима Лисине. Иницијатива Града Панчева да награди изузетно ангажоване ученике, промовише значај образовања, али и културног наслеђа, јер током излета ученици обилазе знаменитости наше земље и упознају се са нашом богатом историјом, обогаћујући своје знање.