Помоћник директора Америчке агенције за међународни развој, УСАИД, Брок Бирман потписао је Меморандум о разумевању са градоначелницима Ниша, Чачка и Панчева, чиме је отпочео нови пројекат који има за циљ унапређење ефикасности рада градских топлана у овим градовима.

Меморандум су потписали градоначелници Ниша Дарко Булатовић и Панчева Саша Павлов и заменица градоначелника Чачка Милица Дачић.

Пројекат за енергетску ефикасност у Србији трајаће две године, а његова вредност је 2,1 милион долара. Циљ је смањење потрошње енергената кроз побољшану ефикасност грејања на локалном нивоу.

Градоначелник Панчева Саша Павлов рекао је да је енергетска ефикасност и коришћење алтернативних извора енергије стратешко опредељење града Панчева, а у прилог томе су и средства која је Панчево привукло.

– Ово нам даје прилику да даље наставимо у том правцу, а он је зацртан, пре свега, због пружања боље и квалитетније услуге нашим грађанима по нижим ценама, нагласио је Павлов и додао да је ово само први у низу пројеката на којима ће сарађивати са УСАИД-ом.

Помоћник директора Америчке агенције за међународни развој, УСАИД, Брок Бирман je нагласио да је унапређење ефикасности топлана у Србији од кључне важности како би грађани Србије стално имали приступ поузданом грејању:

– Импресиониран сам посвећености коју представници ових градова показују да њихове локалне заједнице имају већу енергетску ефикасност која помаже одрживост и квалитет услуга. То ће допринети побољшању квалитета грејања у ова три града и надам се да ће и други градови и општине видети овај модел и желети да у будућности учине исто, рекао је Бирман.

У складу са споразумом УСАИД ће са овим градовима сарађивати на изради, набавци и инсталацији компјутерског система за прикупљање и анализу података у циљу ефикасније котроле пословања топлана. Остале инвестиције могу да обухватају унапређење опреме, као што је замена горионика на гас ефикасним моделима, као и проширење употребе енергије из обновљивих извора за грејање воде.