У оквиру пројекта „УдруЖене“, којим компанија Телеком Србија подржава женско предузетништво и оснажује жене како би активно учествовале у развоју локалних заједница, представљена је сарадња са удружењима „Видовдан“ из Црепаје и „Етно кутак“ из Kачарева, којима је компанија донирала средства за унапређење рада. Пројекат се реализује у сарадњи са Саветом за родну равноправност Владе АП Војводина.

Директорку Сектора за односе с јавношћу Телекома Србија Марију Бошковић и председницу Савета за родну равноправност полова Владе АП Војводина Миу Страјин, данас 30. маја 2019. године, у Качареву дочекали су представници МЗ Качарево, градска менаџерка Панчева Маја Витман, посланица у Скупштини АП Војводине Нада Шурбановић, председница Савета за родну равноправност у Скупштини града Панчева Ивана Росић и одборник у Скупштини града Панчева Марко Младеновић.

Чланице ових удружења представиле су своје предузетничке, хуманитарне, као и активности којима доприносе очувању традиције и богате културне баштине.

Директорка Сектора за односе с јавношћу Телекома Србија Марија Бошковић истакла је да су друштвено одговорне активности компаније Телеком Србија пре свега усмерене на стварање пословног окружења у служби дигиталних иновација, на јачање образовања и пружање подршке предузетништву.

– Kао компанија која се залаже за родно равноправан третман жена у свим аспектима пословног и животног окружења, Телеком Србија је препознат и по додатној подршци женама у циљу промовисања женског предузетништва, и то пре свега технолошког предузетништва, јер оно представља будућност наше делатности. Међутим, да бисмо до тога дошли, никако не смемо да заборавимо и запоставимо ни своју традицију и корене и жене које се баве традиционалним занимањима, јер и оне својим истрајним радом граде нашу будућност – изјавила је Марија Бошковић.

Будући да је највећи број удружења жена организован управо на територији Војводине, током пројекта представљена је сарадња са двадесет удружења жена из тог дела Србије, којима подршка Телекома Србија помаже у мисији очувања, неговања и промовисања традиције, старих заната и хуманитарног рада.

– Савет за родну равноправност јасног је опредељења о потреби побољшања положаја жена, као и унапређивања локалних заједница уопште, те је сарадња са компанијом Телеком Србија кључна у циљу постизања предуслова за креирање и спровођење активности које за циљ имају унапређење положаја жена, посебно жена на селу. Овакав пример друштвено одговорног пословања које спроводи Телеком Србија показује да сви заједно морамо водити рачуна и о односу према друштвеној заједници, њеним потребама, безбедности, квалитету живота и социјалном стању – истакла је Миа Страјин, председница Савета за родну равноправност полова Владе АП Војводина.

Градска менаџерка Панчева Маја Витман је присутне поздравила у име града Панчева и том приликом изјавила:

– Велико ми је задовољство да имамо прилику да овде у Качареву угостимо две значајне представнице које својом сарадњом испред АП Војводине пружају и омогућавају једну овакву врсту донације у сарадњи са компанијом Телеком Србија. Наша удружења на нивоу града изузетно добро раде, а град Панчево већ традиционално издваја знатна средства буџетом града која омогућавају да удружења конкуришу у току године. Конкурс је отворен до износа утрошака средстава, а некада се деси да се та средства и повећају у току године. Донацију компаније Телеком Србија удружење ће наменски утрошити за врсту радова које спроводе на разбоју, док je тај разбој удружење добило преко града Панчева путем конкурса. Надам се да ће у будућем периоду ова средства бити употребљена онако како су оне замислиле и да ће се удружење „Етно кутак“ током времена проширити и млађом популацијом и оно што је најважније јесте да се негује традиција и култура којим обилује наш Банат.

Зора Чубрић, председница удружења „Етно кутак“ нагласила је да је њихов основни циљ промовисање културе, традиције и туризма Kачарева, али и Јужног Баната:

– Бавимо се и хуманитарним радом, али и оснаживањем жена путем различитих радионица и едукација како би могле да започну самостални бизнис. Средства која смо добили од компаније Телеком Србија омогућиће нам да купимо материјал и организујемо обуку за рад на разбоју – рекла је председница удружења у Kачареву.

Поред удружења из Црепаје и Kачарева, у оквиру пројекта „УдруЖене“ Телеком Србија подржао је и удружења жена из Шида, Черевића, Kаравукова, Бача, Товаришева, Радичевића, Србобрана, Сивца, Kраљеваца, Јаска, Футога, Марадика, Избишта, Владимировца, Јарковца, Kањиже, Сенте и Банатског Великог Села.