У уторак, 05.09.2017. године, у Градској управи града Панчева свечано су уручени уговори у вези са реализацијом програма Стручне праксе у 2017. години.

Свечаности су присуствовали градоначелник Панчева Саша Павлов, члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјална питања,  Миленко Чучковић, као и директор Националнe службe за запошљавање- Филијала Панчево, Ђорђе Лукач.

Ово је мера из Локалног акционог плана запошљавања коју спроводи град Панчево у сарадњи са НСЗ-ом на основу Споразума о сарадњи – ЛАПЗ техничка подршка. Средства предвиђена за ову меру износе 9.346.500,оо из буџета Града. Конкурс је расписан 19.05.2017, а затворен 16.06.2017. Изабрано је 25 послодаваца и 46 лица која ће проћи стручну праксу. Мера траје до 6 месеци за ССС и 12 месеци за ВСС.

Основни циљ стратегије политике запошљавања града Панчева је повећање образовања незапослених, социјална укљученост маргинализованих група и успостављање стабилног и одрживог раста запослености.

Градоначелник је на овом догађају истакао да је локални акциони план запошљавања дефинисао, већ неколико година уназад, седам до осам мера које се у континуитету спроводе.

– Ниједна мера прве године не може да да резултат јер је врло тешко избалансирати дата средства и ефективност самих пројеката. Ове године смо издефинисали осам програма, у сарадњи са привредом, који ће отворити 150 потенцијалних радних места.

Такође знамо да НИС у оквиру својих капацитета спроводи стручну праксу за лица са средњом и високом стручном спремом. Имајући у виду искуство из претходних година кад је спровођен овај програм, велики број деце, омладине и наших суграђана, који се заиста покажу кроз ту стручну праксу, уједно нађу и радно место.

Данас смо се окупили поводом стручне праксе где ће кроз програм проћи 46 лица код 25 послодаваца. Реч је о незапосленим лицима старости до 35 година, са средњом стручном спремом, али и високом, који ће проћи програм стручне праксе код заинтересованих послодаваца, 6 месеци уколико се ради о ссс, односно 12 месеци када је реч о всс, затим полагати стручни испит након те стручне праксе и готово сам сигуран да ће се пронаћи радно место имајући у виду ко су пријављени послодавци.

Ова два програма ће запослити највећи број лица, а осталих шест програма, које спроводимо такође ће имати своју улогу – изјавио је Саша Павлов.

Ђорђе Лукач је у свом обраћању изјавио да је у програмима запошљавања, Панчево лидер у Јужном Банату.

– Значајна средства су одвојена за стручну праксу где ће наши млади суграђани добити прилику да се у својој пракси, струци, покажу код послодаваца. На тај начин се дешавало да преко 35 и 40 одсто људи остане да ради. То је велика ствар и за НСЗ и за све нас који живимо у Панчеву. Ове године су Република, Покрајина и Град одвојили преко 200 милиона динара. Млади људи треба да схвате да им је ово прва шанса да граде своју каријеру и да треба да покажу шта знају – наводи Лукач.

Миленко Чучковић, члан Градског већа за рад, запошљавање и социјалну политику, обратио се следећим речима присутнима:

– Ми као град заиста водимо рачуна и настојимо да буде што мањи број незапослених, тако да смо у овој години одвојили и знатна финансијска средства. У оквиру локалног акционог плана, град Панчево је прошле године издвојио 5 милиона за стручну праксу, док је ове године Град издвојио 9 милиона за стручну праксу. Поред тога имамо и стручну праксу у НИС-у која износи преко 6 милиона, тако да ће ове године велики број људи добити своју шансу.