Пети „Дани Пијаца Србије“ одржавају се први пут у нашем граду, и то од 10. до 12. јуна 2016. године на Тргу Краља Петра I, заједно са шестим Сајмом домаће хране, вина и ракије „Укуси традиције“. „Данe пијаца Србије“ организује Пословно удружење „Пијаце Србије“ у сарадњи са Градом Панчево, ЈКП-ом „Зеленило“ и Удружењем „Укуси традиције“ из Суботице.

Манифестацију је отворио градоначелник Панчева Саша Павлов, који је са директором ЈКП-а „Зеленило“ Драганом Катуцом и извршним директором удружења „Пијаце Србије“ Саво Дувњаком обишао штандове.

Градоначелник је рекао да је ова манифестација битна не само за област туризма већ и за развој локалне економије и промоцију пијачне делатности.

Велико ми је задовољство што је Панчево домаћин Данима пијаца и то нам је веома битно из два основна разлога. Први је јер на овакав начин промовишемо произвођаче домаће хране, унапређујемо пре свега локалну економију, а све то добија своју димензију ако у виду имамо чињеницу да град Панчево на 80 посто површине располаже пољопривредним земљиштем, те мала, средња предузећа, газдинства на овакав начин имају прилику да промовишу своје произвођачке капацитете. Оно што је јако битно је и да унапређујемо пијачну делатност и услуге, као један изузетно витални део, јер ове услуге једине одолевају притиску хипермаркета и пружају нову и квалитетну понуду, пре свега, свежег воћа и поврћа, меса, месних прерађевина и свега оног што називамо домаћа производња, која унапређује и локалну економију и рурални развој, истакао је градоначелник.

Извршни директор Пословног удружења „Пијаце Србије“ Саво Дувњак изјавио је:

Ово је прилика да промовишемо пијачне управе и оно што се у њима продаје, првенствено у категорији домаће хране, регионалних брендова, органске хране, сувенира и рукотворина, онога што производе наши људи.

Према најновијим подацима Републичког завода за статистику, у претходној години је промет на пијацама порастао за 7.5 посто у односу на 2014. годину, рекао је Дувњак и додао да удео пијаца у укупном откупу и продаји пољопривредних производа који претходниих неколико година износи око 20 посто неће значајније опадати.

На „Даниима пијаца Србије“ учествује око 70 излагача из готово целе Србије, a 10 излагача je из Панчева. Међу њима су произвођачи домаће хране, винари, власници пољопривредних газдинстава, људи који се баве старим занатима и рукотворинама и неколико удружења, а посетиоци ће моћи да купе органску, домаћу храну, воће и поврће, млечне и месне производе, јаја, мед, вино, ракију, сувенире, рукотворине, као и производе старих заната.