Ove godine, po osmi put, održaće se 8. Eko regata Tamiš, koja je od pre nešto manje od mesec dana proglašena još jednom gradskom manifestacijom.

Eko regata će krenuti u petak, 18. avgusta, a okupljanje učesnika je planirano za 8:30. Oko 13 sati, učesnici Regate upoviće u Jabuku i uz pomoć domaćina, izvršiće predaju prikupljenog otpada, sakupljenog tokom tog dela plovidbe, a potom će uslediti druženje, osveženje, „branč“ i kupanje do isplovljavanja ka Glogonju. Regataši će biti u prilici da pogledaju video – prezentaciju Glogonja, uz zabavno – sportski program, a kao i svake godine, biće upriličena večera “sa kazana” uz druženje sa meštanima.

Drugi dan će početi doručkom na Tamišu, nakon čega Regata isplovljava ka Sefkerinu, a posle kraćeg zadržavanja produžava prema Opovu uz ekološke aktivnosti, odnosno čišćenje vode i priobalja od reciklabilnog otpada. Po predaji sekundarnih sirovina za učesnike će biti organizovan ručak „sa kazana“, u Čardi “Opava”. Na prostoru odbojkaškog terena u marini će biti odigran prijateljski odbojkaški meč između regataša i domaćina, a u večernjim časovima sledi zabavni program sa alaskim štimungom za šta će se pobrinuti tamburaši Čarde i marine „Opave“ , gde regata ostaje na noćenju.
Nakon doručka, drugog jutra, regata isplovljava u 11 sati i to nizvodno Tamišem ka Pančevu, sa zadržavanjem na glogonjskoj plaži. U saradnji sa domaćinima, učesnici regate će odložiti sakupljenu plutajuću ambalažu. Odatle se polazi za Jabuku gde se ostaje na ručku „sa kazana“ i druženju sa domaćinima. Tom prilikom će svim učesnicima regate biti uručene Plakete. Takođe, najzaslužnijim pojednicima koji su sakupili najveće količine otpada, a prema proceni žirija koji će biti sačinjen od učesnika regate, biće dodeljena specijalna priznanja za doprinos očuvanju toka reke Tamiš. Povratak i pristajanje regate u Pančevu, predviđeno je oko 17:30 sati.

Rok i način prijavljivanja za zainteresovane
Prijavljivanje učesnika traje do 14. avgusta 2017. godine, a osoba za kontakt je Milorad Timčenko. Zainteresovani se mogu prijavljivati lično, u Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj, III sprat, kancelarija broj 306 , svakog radnog dana od 8:00 do 15:00 sati, imejlom: milorad.timcenko@pancevo.rs ili telefonom na broj: 013 308 881. Mole se udruženja građana i nautički klubovi da uz prijavu dostave i spiskove svojih članova koji učestvuju u regati. Takođe, veoma je važno da svi učesnici Regate moraju biti plivači, a deca i neplivači kojis u tokom regate na čamscima, moraju na sebi imati pojaseve za spasavanje. Svi vlasnici čamaca, pre polaska regate, potpisuju izjave.

 

eko-regata-17