Ове године, по осми пут, одржаће се 8. Еко регата Тамиш, која је од пре нешто мање од месец дана проглашена још једном градском манифестацијом.

Еко регата ће кренути у петак, 18. августа, а окупљање учесника је планирано за 8:30. Око 13 сати, учесници Регате уповиће у Јабуку и уз помоћ домаћина, извршиће предају прикупљеног отпада, сакупљеног током тог дела пловидбе, а потом ће уследити дружење, освежење, „бранч“ и купање до испловљавања ка Глогоњу. Регаташи ће бити у прилици да погледају видео – презентацију Глогоња, уз забавно – спортски програм, а као и сваке године, биће уприличена вечера “са казана” уз дружење са мештанима.

Други дан ће почети доручком на Тамишу, након чега Регата испловљава ка Сефкерину, а после краћег задржавања продужава према Опову уз еколошке активности, односно чишћење воде и приобаља од рециклабилног отпада. По предаји секундарних сировина за учеснике ће бити организован ручак „са казана“, у Чарди “Опава”. На простору одбојкашког терена у марини ће бити одигран пријатељски одбојкашки меч између регаташа и домаћина, а у вечерњим часовима следи забавни програм са аласким штимунгом за шта ће се побринути тамбураши Чарде и марине „Опаве“ , где регата остаје на ноћењу.
Након доручка, другог јутра, регата испловљава у 11 сати и то низводно Тамишем ка Панчеву, са задржавањем на глогоњској плажи. У сарадњи са домаћинима, учесници регате ће одложити сакупљену плутајућу амбалажу. Одатле се полази за Јабуку где се остаје на ручку „са казана“ и дружењу са домаћинима. Том приликом ће свим учесницима регате бити уручене Плакете. Такође, најзаслужнијим поједницима који су сакупили највеће количине отпада, а према процени жирија који ће бити сачињен од учесника регате, биће додељена специјална признања за допринос очувању тока реке Тамиш. Повратак и пристајање регате у Панчеву, предвиђено је око 17:30 сати.

Рок и начин пријављивања за заинтересоване
Пријављивање учесника траје до 14. августа 2017. године, а особа за контакт је Милорад Тимченко. Заинтересовани се могу пријављивати лично, у Секретаријату за привреду и економски развој, III спрат, канцеларија број 306 , сваког радног дана од 8:00 до 15:00 сати, имејлом: milorad.timcenko@pancevo.rs или телефоном на број: 013 308 881. Моле се удружења грађана и наутички клубови да уз пријаву доставе и спискове својих чланова који учествују у регати. Такође, веома је важно да сви учесници Регате морају бити пливачи, а деца и непливачи којис у током регате на чамсцима, морају на себи имати појасеве за спасавање. Сви власници чамаца, пре поласка регате, потписују изјаве.

 

eko-regata-17