У четвртак, 22. децембра 2016. године, у Малој сали Градске управе одржана је завршна конференција пројекта „Банатско сунце за све“ – пилот пројекта за промоцију и имплементацију соларне енергије за загревање топле воде, који реализује Град Панчево у партнерству са румунском Општином Лугож, a који је финансиран од стране Европске Уније из ИПА програма прекограничне сарадње Румуније и Србије.

На конференцији су се обратили градоначелник Панчева Саша Павлов, заменик председника општине Лугож Кристијан Галеску и менаџер пројекта, директорка ЈКП-а „Грејање“ Сандра Божић.

Градоначелник Саша Павлов нагласио је да је ово први пројекат Града Панчева из области обновљивих извора енергије оваквих размера и први пројекат у Србији из ИПА фондова вредан готово милион евра, а који је добио средства за ову намену.

Истакао бих од колике је важности рационално коришћење енергије и постизање одрживог развоја и достизање међународних стандарда у области енергетске ефикасности. Град Панчево континуирано ради на унапређењу и заштити животне средине и веома ми је драго што смо и кроз овај пројекат, модернизацијом и побољшавањем система грејања начинили битне кораке на том путу, јер је подизање нивоа енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије један од стратешких приоритета града Панчева, рекао је градоначелник.

Павлов је захвалио партнерима из Румуније и запосленима у ЈКП-у „Грејање“, захваљујући којима је све што је испланирано реализовано у дупло краћем року од првобитно предвиђеног, с обзиром на то да је након што је пројекат активиран са резервне листе чекања, изменом услова уговора од стране донатора, период спровођења пројекта смањен са 24 месеца на 12 месеци.

Градоначелник је навео европске фондове, тј. средства из ИПА Програма прекограничне сарадње као одличан извор финансирања за пројекте од стратешке важности и изразио уверење да ће Град наставити да на овај начин јача суседске везе са Румунијом, најавивши притом почетак спровођења још једног заједничког пројекта из ове области.

Велико ми је задовољство да ће Град Панчево, овога пута са градом Решице као водећим партнером, спроводити још један пројекат из ове стратешке области, а то је пројекат унапређења изолације и система грејања и хлађења у Хали спортова у Панчеву.

Заменик председника општине Лугож Кристијан Галеску рекао је да је Општина Лугож дала техничку подршку за седам зграда које ће бити у систему обновљивих извора енергије – четири вртића, спортска сала, јавна кухиња и дом за старе.

Ово је први пројекат који заједно раде Лугож и Панчево, изузетно смо добро сарађивали и сигуран сам да ћемо сарађивати и у будућности, такође на основу ових заједничких европских фондова, поручио је Галеску.

Сандра Божић, менаџер пројекта говорила је о значају и искуству на пројекту.

Пројекат је у самој фази завршетка, остала су само још основна повезивања и до 31.12. ми ћемо имати имплементиран пројекат „Банатско сунце за све“. Основни циљ овог пројекта је смањена емисија угљен-диоксида, што Европска Унија преко својих фондова пропагира кроз заштиту животне средине. Оно што је нама као јавно-комуналном предузећу битно јесте да имамо задовољне кориснике и сигурна сам да ћемо у наредном периоду добити квалитетнију санитарну топлу воду на Котежу 2 за око 2000 корисника и да ћемо добити континуитет који до сада нисмо имали и што је најбитније, вратити кориснике којe више немамо, рекла је директорка ЈКП-а „Грејање“.

Потом је ПР менаџер пројекта Анђела Вила говорила о оствареним резултатима, представила имплементиране активности које су се одвијале у Панчеву, Лугожу као и у другим општинама банатског региона. Она је истакла важност промоције коришћења соларне енергије, обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, што је и била њена главна улога у пројекту.

Нови пројекат који је одобрен за финансирање од стране Програма Интеррег ИПА прекограничне сарадње Румунија-Србија је „Енергетска ефикасност-предуслов за бољу животну    средину у прекограничном региону Румунија-Република Србија“. Поносна сам што могу да кажем да сам била део малог тима који је писао овај пројекат и да смо високо оцењени са 90.5 бодова. Овај пројекат ће допринети енергетској ефикасности Хале спортова у Панчеву, укупне вредности пројекта за град Панчево 792.776,25 евра, рекла је Анђела Вила.

Дипл.инж.ел. Бојан Грујички представио је инсталирану Viessman технологију, указао на то да не треба бити сумње да је ово прво поље ове величине система соларних колектора у региону, као и да не треба сумњати у издржљивост колектора јер су отпорни на све атмосферске утицаје. Дипл.инж.маш. Ненад Дојчиновић говорио о значају енергетске ефикасности и обновљивим изворима енергије које нам је мајка природа подарила.

banatsko sunce za sve - govornici banatsko sunce za sve - prezentacija banatsko sunce za sve gradonacelnik panceva menadzerka projekta prisutni-na-konferenciji zamenik-predsednika-opstine-lugoz dsc_4226 dsc_4242 dsc_4252