Амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији његова екселенција господин Ли Манчанг посетио је у четвртак, 12. новембра 2015. године, град Панчево и састао се са градоначелником Панчева Сашом Павловим.

Састанку су присуствовали заменик градоначелника Саша Левнајић, помоћник градоначелника за урбанизам Славе Бојаџиевски и чланица Градског већа задужена за привреду, приватно предузетништво и инвестиције Јелена Батинић. Делегација је обишла Луку „Дунав“ и индустријску зону „Гринфилд 2“, након чега су уследили разговори на тему потенцијалних инвестиција.

Градоначелник Панчева Саша Павлов изјавио је:
– Договор две владе је да се повећа ниво инвестиција Кине у Републици Србији и ту нема пуно емоција. Они ће да инвестирају тамо где најпре добију одговоре на своја питања. Ја се надам да ће то бити Панчево, баш због брзине реаговања, администрације и људи који се баве свим овиме, а не због неког геостратешког положаја о ком ми стално причамо – близина Београда, Дунава, све је то у реду, али то једном мора да се ревалоризује. Конкретно, врло су заинтересовани за подручје „Гринфилд 2“. Дефинитивно је да ће део „Гринфилда 2“, неких 12 хектара, бити будуће лучко подручје, и то ће бити инвестиција ЈП-а „Транснафта“ и немачке компаније „Oiltanking“, који треба да праве складишне капацитете за робне резерве нафтиних деривата. То ће бити прва инвестиција и ја се надам да ће уз те инвестиције ићи и опремање овог осталог подручја, надам се од неког кинеског инвеститора, ако наши преговори наставе и даље овим током, али напомињем, не зависи то све од инвеститора и од активности кинеске амбасаде, пре свега зависи од тога колико ћемо ми бити тачни и колико ћемо брзо моћи да дамо одговоре на сва постављена питања. Једна од тема разговора била и Северна пословна зона, јер кинеске инвеститоре овде занима улагање у области управљање отпадом, агробизниса и у области лучког транспорта и, уопште, улагање у инфраструктуру, те је једна од тема била и евентуално јавно-приватно партнерство са неком од кинеских инфтраструктурних компанија, за изградњу Потамишког колектора, изјавио је градоначелник, изразивши задовољство због посете амбасадора, отворених разговора који су том приликом вођени и размењених информација, у јеку припрема за посету председника Владе Србије НР Кини и приликом које би требало да буду потписани договори и споразуми који ће олакшати и будуће инвестиције кинеских инвеститора у Панчево.

Амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији њ.е. господин Ли Манчанг о првој посети граду Панчеву рекао је:
– Градоначелнк нас је упознавао са будућности луке и имамо намеру да направимо једну кинеску индустријску зону. Назив није важан, али садржај јесте. Да будемо у Србији, па сада тражимо повољну локацију – или у Панчеву, Београду, Новом Саду, још увек није одређено.
Друга тема била је упознавање са Јужном и Северном индустријском зоном, фабриком стакла, „Азотаром“, са низом пројеката. Разменили смо мишљења… Веома сам задовољан, Панчево је отворен град, спреман да сарађује са страним инвеститорима и постоји велики простор за будућу сарадњу између Кине и Србије, конкретно, између Панчева и других кинеских компанија, поручио је амбасадор.