Присутнима су се обратили градоначелник Саша Павлов, градска менаџерка Маја Витман, финансијски менаџер пројекта из Румуније Мириам Вилцеану и координаторка пројекта испред грaада Панчева и асистент менаџера пројекта Анђела Вила.

Саша Павлов, Градоначелник Панчева je честитао члановима тима на успешној реализацији пројекта и посебно издвојио чињеницу да је било више промотивних и едукативних активности на тему енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Истакао је да је осим ових видљивих бенефита добијених пројектом, било и других. Говорио је о раду на  образовању најмлађих али и свих нас, због потребе едукација о томе како се постиже енергетска ефикасност. Поменуо је дружења младих спортиста, рукометаша, триатлонаца, пливача који су били су у Решицама и Панчеву, те да је на тај начин настављен један процес започет братимљењем два града и гарантован наставак сарадње у будућности.

Издвојио спортске активности за најмлађе, односно активност пројекта “Зелени спорт”, због важности едукације најмлађих  о очувању животне средине. Подсетио је све присутне да смо са градом Решице збратимљени 47 године, од давне 1972. године, скоро исто колико је прошло и од изграње Хале спортова.

Хала је спортова енергетски санирана и реконструисана 50 година након,изградње унапређени су услови спортиста за квалитетан тренинг и развијање спортских вештина, али и за гледаоце који ће моћи у много пријатнијој атмосфери да прате предстојеће спортске манифестације и утакмице, он је још једном подсетион да је ово пројекат са градом збратимљеним.

Градска менаџерка Маја Витман захвалила се менаџерима, целом тиму и свим сарадницима на пројекту са обе стране, који су одговорно и амбициозно приступили пројекту уз сва временска ограничења и специфичност. Истакла је важност Програма прекограничне сарадње са Румунијом за град панчево, који више од 10 година ради на пројектуима овог Програма. Такође, је истакла важност овог Програма за регион, узимајући у обзир износ опредељених средстава за перид 2014-2020 од 74.906.248 евра од стране Европске Уније, као највећи од свих прекограничних програма доступни Србији.

На овом пројекту, првом инфраструктурном пројекту града Панчево, град је имао минимална улагања, што представља суштину оваквих пројеката, али и високо

дефинисане програмске процедуре које су успешно реализоване, на основу којих су стечена значајна и корисна искуства

Овај пројекат је имплементиран у оквиру програмског приоритета – Заштита животне средине и управљање ризицима, са циљем Заштита животне средине и одрживо коришћење природних богатства.

За претходних 27 месеци, колико је трајао пројекат, Панчево је добило енергетски ефикасну спортску халу. Урађена је изолација зидова са каменом вуном и вентилирајућом фасадом, изолација крова објекта, замењена столарија, уграђена нова клима комора која омогућава довођење спољњег свежег ваздуха, одвођење загађеног ваздуха, додатно грејање и хлађење простора и две топлотне пумпе.

Хала спортова је до сада била изузетно енергетски неефикасна, велика budžetksa средства сu se трошилa само за грејање. Објекат није имао могућност хлађења у летњем периоду тако да је овим пројектом било обухваћено и хлађење и грејање.

Мириам Вилцеану, финансијски менаџер пројекта из Решица, предочила је да су у Решици у великој мери радили на промовисању заштите животне средине, али и коришћењу обновљивих извора енергије. Предочила је да су они уградили соларне панеле на градском базену и да су купили 60 бицикала за мрежу јавних бицикала за вожњу по граду

Анђела Вила, асистент менаџера пројекта је представила све фазе пројекта и шта је у оквиру сваке урађено. Захвалила се на подршци градоначелника за припрему пројекта а касније и поверењу да води имплементацију. Предочила је дуг пут од конкурисања до успешно имплементираног инфраструктурног пројекта, који је трајао четири године.