25. новембра 2016. у 12:00 часова, у Малој Сали Градске управе, Свечаност поводом обележавања 5 година рада Сигурне куће, прихватилишта за жене и децу жртве породичног насиља.

Панчевачка Сигурна кућа за жртве породичног насиља је трећа кућа у Војводини коју су партнерски изградили Фонд Б92 и Извршно веће АП Војводине и град Панчево.  Главни донатори изградње Сигурне куће Панчево били су Извршно Веће Војводине, НИС – Газпром, Горење, АВОН, Орион и грађанке и грађани  Србије. Намењена је смештају жена и деце из Јужнобанатског округа који обухвата територију Града Панчева и општина Пландиште, Опово, Ковачица, Алибунар, Бела Црква, Вршац и Ковин са око 320.000 становника.

У Сигурној кући Панчево је предвиђен прихват и смештај жена и деце који су преживели насиље у породици или који су били жртве трговине људима, стручни рад у виду пружања психосоцијалне помоћи, едукације, одвијање радно-окупационих и рекреативних активности, а све у циљу превазилажења последица насиља и припрема за реинтеграцију у социјалну средину.

Власник Сигурне куће Панчево је Град Панчево а кућом руководи Центар за социјални рад Панчево.

Током смештаја у Сигурној кући поред редовних свакодневних активности, стручни радници Сигурне куће организују активности са циљем:

  • савладавања стреса који је изазван искуством насиља;
  • ублажавања и отклањања психосоцијалних последица насиља;
  • повећања психолошке сигурности и самопоуздања;
  • промене у вредновању у себе;
  • увиђања у сопствене способности и квалитете;

Sigurna kucaСтручни тим Сигурне куће Панчево чине социјална радница, психолошкиња  и специјална педагошкиња.

Стручни тим Сигурне куће Панчево је обучен за рад са жртвама породичног насиља и има искуство у пружању подршке жртвама породичног насиља. Поред тога обућене су за пружање подршке на СОС телефону који се налази у оквиру Сигурне куће. Од почетка рада СОС телефона, а то је већ пуних 5 година, Телеком Србије омогућава бесплатне телефонске позиве на број 0800 100 113.