Нова методологија уписне политике у средњим школама за школску 2017/2018. годину – дуално образовање у сарадњи са привредним субјектима на територији града Панчева

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је упутило директорима средњих школа, Школским управама, Привредној комори Србије, Националној служби за запошљавање и јединицама локалних самоуправа писмо у којем се дефинишу активности на примени нове методологије уписне политике у средњим школама за школску 2017/2018. годину.

Новом методологијом предвиђена је значајна улога локалне самоуправе која се огледа у организацији и повезивању свих, релевантних субјеката у овом процесу, а пре свега повезивање средњих школа са привредним субјектима.

Град Панчево организује први у низу састанака са директорима средњих школа и привредницима у среду, 25. јануара 2017. године, са почетком у 14 часова у Малој сали Градске управе.

Током фебруара надлежни секретаријати Градске управе града Панчева у сарадњи са задуженим члановима Градског већа организоваће и друге консултативне састанке на различитим нивоима свих заинтересованих страна у овом процесу примене дуалног образовања на територији града Панчева.

Циљ ових састанака је утврђивање Предлога плана и структуре уписа ученика у средње школе на територији града Панчева, који је заснован на достављеним плановима средњих школа уз подршку локалних послодаваца и привредних субјеката. Важно је истаћи да ће средње школе приликом планирања уписа поштујући приоритете и захтеве привреде моћи да се опредељују да ли образовни профил уписују на уобичајени начин или по дуалном моделу.

Стручна школа која планира да реализује одређени образовни профил по дуалном образовању мора да прибави изјаву о намери послодавца са дефинисаним обавезама послодаваца.

Министарство доноси коначну одлуку о броју и структури уписа ученика у средње школе до 31. марта 2017. године, а конкурс за упис ученика у средње школе за школску 2017/2018. годину се јавно објављује најкасније до 01. маја 2017. године.

Чланови Градског већа
Мр Татјана Божић
Миленко Чучковић

Позив послодавцима можете да преузмете овде: Позив послодавцима

Изјаву о намери послодавца можете да преузмете овде: Изјава