Александар Стевановић, градоначелник Панчева је присуствовао садњи ружичњака у Народној башти дајући подршку пацијентима оболелим од цистичне фиброзе заједно са Даријом Кисић Тепавчевић, министарком за бригу о породици и демографију и Слободаном Овуком, директором Опште болнице Панчево. Ово је шести ЦФ ружичњак од 65 ружа у облику плућа који је засађени у нашој земљи у организацији Удружења за помоћ и подршку особама оболелих од цистичне фиброзе Србија, уз подршку Савеза ЦФ Заједно и бројних пријатеља удружења и грађана.

Градоначелник Стевановић је изразио задовољство што је град Панчево препознат као град који улаже у здравствени систем и брине о свим својим суграђанима, посебно о пацијентима оболелим од ретких болести.

„Окупили смо се да би изразили солидарност и подршку оболелима од ретких болести – цистичне фиброзе и да им покажемо да у тој борби нису сами. Задовољство ми је што сам данас овде са вама и Град Панчево ће као и до сад улагати у здравство и пружати подршку на разне начине његовом унапређењу. Пратимо пут политике нашег председника Вучића, у напорима да Србија буде међу првим државама у којој ће бити доступан иновативни лек оболелима од цистичне фиброзе и да о трошку државе пацијенти имају могућност да ураде потребна иситивања у четири центра за цистичну фиброзу у Србији. Наставићемо да улажемо подједнако у опрему и објекте, али и у пројекте превентивних прегледа, а све у циљу подизања квалитета здравствене заштите свих наших суграђана. Овај ружичњак када процвета у пролеће, ће изгледати још лепше и представља ће симбол наше заједничке борбе и подршке. За Народну башту кажемо да су „плућа града Панчева“ па је то још једна симболика са данашњим догађајем. Зато нека овај ружичњак представља подстрек свима нама да се активно ангажујемо у борби против ове болести, пружајући подршку истраживањима, образовању и заједничким напорима како бисмо унапредили квалитет живота свих оних који су погођени цистичном фиброзом“ рекао је Стевановић.

Легеднда од 65 ружа датира још из 1960 године, када је у Енглеској настало прво ЦФ удружење за помоћ и подршку оболелима од цистичне фиброзе, а мајка три дечака Мери Вајте је постала волентер након сазнања да њена три сина болују од ове ретке болести.