У ОШ “Братство јединство” одржан је час на мађарском и словачком језику коме су присуствовале мр Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање и Ивана Росић, одборница и председница Савета за Родну равноправност. Њих је дочекала директорка школе “Братство јединство” Ксенија Царевић.
Мр Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање овом приликом је изјавила:
• Ми смо данас посетили ОШ “Братство јединство” да видимо божићне обичаје са предмета неговање мађарског и словачког језика, који су нам припремили ученици ове школе. У школи је тренутно 324 ученика. Распоређени су у 17 одељења, 15 одељења изводи се настава на српском језику, а два комбинована одељења настава на мађарском језику. Оно што је још специфично за ову школу, уведен је изборни предмет неговање матерњег језика, мађарског И словачког.
Ксенија Царевић, директорка Основне школе “Братство јединство”, рекла је да је ово једина школа у Панчеву која има и наставу на неком другом језику, осим на српском и изборни предмет неговање матерњег језика са елементима националне културе, за словачки и за мађарски језик.
Настава неговања матерњег језика је изборни предмет који су бирали ученици крајем прошле и почетком ове школске године. Изучава се са фондом од 2 часа недељно. Словачки језик има 4 групе ученика – укупно 30 ученика. Мађарски језик исто, 4 групе – 30 ученика. Групе су формиране према узрасту. То су ученици који наставу слушају на српском језику, али им је дата могућност да кроз овај изборни предмет. негују свој матерњи језик, обичаје и културу.