Председник Србије Александар Вучић обишао је фабрику и истраживачко-развојни центар немачке фабрике Бросе у Панчеву, а планирана укупна вредност те инвестиције је 180 милиона евра.

Изградња фабрике у којој се производе разни врсте делова за аутомобиле почела је марта прошле године, а од јула ове, више од 350 запослених ради у погону где се призводе електрични мотори вентилатора за аутомобилске хладњаке и електронику.

Председник Вучић је рекао да је фабрика Бросе једна од најбољих инвестиција у Србији јер је међу запосленима 41 одсто висококвалификованих радника, а плате су вишеструко веће од просечних у земљи. Истакао је да Влада Србије са доста новца помогла инвестицију немачке компаније у Панчеву, али да су очекивања да ће она донети „много тога доброг“ Панчеву, Београду и другим градовима:

– Верујемо да ће извоз бити годишње готово 500 милона евра до 2025, када се све заврши. Ово је велика ствар за Панчево, цео Банат, Београд, али и целу Србију. Kако “Бросе” изгледа, то је невероватно шта раде, изгледа надреално. Панчево ће додатно да се развија, улагањем у инфраструктуру и привлачењем нових инвеститора. Ово је једна од апсолутно најбољих компанија и фабрика које смо довели.

Председник је рекао да ће та фабрика бити важна за даљи развој Панчева и додао да је потребно да се изгади део обилазнице око Београда и до Панчева. Рекао је да треба изградити део обилазнице од Бубањ Потока до Винче, где ће бити изграђен нови мост на Дунаву, и затим до Панчева. Вучић је разговарао са радницима и упознао се са процесом производње „Бросеа“ у Панчеву. Он је додао да „Петрохемији“ иде добро, да је на рачуну компаније сада 11 милијарди динара, односно 90 милиона евра, и да данас не постоји проблем у том смислу, али да проблеми могу да се јаве убудуће и да је зато потребан стратешки партнер. Поручио је да је Панчево град у нарастању и да ће, захваљујући свим инвестицијама бити једно од најбољих места за живот у Србији.

Директор компаније „Бросе“ Србија Роман Стракош захвалио је Влади Србије, извршном потпредседнику компаније Бросе Урлиху Шпанглеру и свим запосленима у новој фабрици у Панчеву на помоћи у реализацији инвестиције у панчевачкој Северној пословној зони.

– Веома сам срећан што смо за овако кратко време од свега 24 месеца, који укључују и период ковид кризе, успели да завршимо један овако велики пројекат, рекао је Стракош током посете председника Александра Вучића овој фабрици.

Свечаном отварању фабрике БРОСЕ у Панчеву присуствовао је и градоначелник Панчева, Александар Стевановић који је оценио веома значајним што је и ова немачка компанија за годину и по дана изградила фабрику и запослила прве раднике.

– Видели сте данас приликом посете председника Александра Вучића, поводом званичног отварања компаније Бросе у Републици Србији, шта је направљено у Панчеву у претходне две године откако је потписан уговор, откако је 6. марта 2020. године положен камен темељац ове фабрике и данас када је она и званично почела са радом и почела производњу овде у Панчеву. Заиста је велика ствар за све, велика ствар за Панчево посебно. Тренутно је 350 запослених у фабрици, од којих је једна половина из Панчева. Половина запослених у БРОСЕ-у тренутно су инжињери који можда имају и највећу просечну плату у Србији. Инвестиције као што су БРОСЕ, али и ZF и Гаспромове инвестиције у Панчеву, али и сутра долазак партнера у Петрохемији су од велике важности за Град Панчево. Дугујемо велику захвалност председнику Александру Вучићу што посвећује оволику пажњу Панчеву и што ми данас можемо у складу са свим стварима које се дешавају, у Панчеву да планирамо буџет са којим можемо да наш град улепшавамо, унапређујемо у сваком смислу и комуналном и инфраструктурном смислу, али што пре свега можемо да купујемо нове вртиће, да градимо нове вртиће и на тај начин бринемо о нашој деци. Стопа незапослености је испод двоцифреног процента и то је нешто што је сјајно за Панчево. У последњих двадесет и тридесет година када су се фабрике уништавале, тај број је растао и био је изнад 25%. Данас је тај проценат незапослених испод двоцифреног броја што је заиста фантастично. Те ствари вуку даље остале привредне гране. Ми данас имамо цену квадрата у Панчеву која је драстично порасла у односу на неке претходне године и сигурни смо да ће још расти са новим улагањима која ћемо имати у наш град, са изградњом обилазнице око Београда којом ће бити обухваћено и Панчево, са конекцијом на аутопут односно на два аутопута привредни раст Панчева ће у будућности сигурно бити још већи и надам се да ћемо запослити све људи који данас немају посао, закључио је градоначелник Панчева након обиласка фабрике БРОСЕ у Панчеву.

„Бросе“ је од марта 2020. до јула ове године изградио производну халу и истраживачко-развојни центар површине 60.000 квадратних метара у коме 350 запослених производи електромоторе за аутомобилске хладњаке и електронику за ауто-индустрију. Планирано је да до почетка 2022. у завршетак прве фазе инвестиције буде уложено укупно 120 милиона евра и да почне производња хидрауличних пумпи. „Бросе“ намерава да инвестициони циклус у Панчеву заврши до 2025. године, када ће имати укупно 1.100 радника и годишњи промет од 440 милиона евра. „Бросе“ се одлучио за локацију у Панчеву због тога што је развијен индустријски град у коме постоји велики број квалификованих стручњака, а у оближњем Београду и Новом Саду су реномирани универзитети са којима компанија жели да сарађује. Ове јесени ће 20 студената из Србије обавити стручну праксу у Бросеовој фабрици у Панчеву, а неки од њих и у Немачкој. Бросе је породична компанија која у 24 земље на 64 локације запошљава око 26.000 радника и остварује промет од 6,2 милијарде евра, а свако друго возило у свету има делове који се производе у њеним фабрикама.