У четвртак, 29. септембра 2016. године, градоначелник Панчева Саша Павлов и градски менаџер Александар Фаркаш састали су се у Кабинету градоначелника са представником Министарства Омладине и спорта Републике Србије, директорком РЦР-а „Банат“, замеником председника општине Ковин, генералним секретаром Дунавског центра за компетенцију, председником Бициклистичког савеза Србије, секретаром Секретаријата за спорт и омладину града Београда и чланом Градског већа Вршца задуженом за спорт и омладину.

Тема састанка био је пројекат покренут на иницијативу Министарства омладине и спорта „Бициклистичка стаза Јужни Банат“, који ће се реализовати на основу потписаног споразума између ресорног министарства, Регионалног центра за друштвено-економски развој „Банат“ и локалних самоуправа Панчева, Ковина, Беле Цркве и Вршца, а у пројекат се укључио и град Београд.

Овим пројектом планирана је изградња бициклистичке стазе кроз јужни Банат у дужини од око 160 километара, ради бољег повезивања поменутих градова и општина, као и повезивања са постојећим бициклистичким стазама европске бициклистичке мреже – Еуровело 6 и Еуровело 13, са којима се траса планиране бициклистичке руте у неким деловима преклапа.

Циљ пројекта је развој бициклистичког саобраћаја, спорта, туризма и циклотуризма, као и привредно-економског развоја региона.

У плану су израда студије оправданости и израда пројектно-техничке документације деонице Панчево – Београд и деонице Ковин – Бела Црква.

biciklisticke-staze